Polonya İle Ticari İşbirliği Olanakları

Polonya Ankara Büyükelçiliği, Ticaret ve Yatırımı Geliştirme Bölümü Müsteşarı Michal Mierzwa, Türkiye‘nin Avrupa Birliği‘ne (AB) girmesini istediklerini belirterek, "Bu ülkenin AB‘ye girmesi tüm Avrupa ülkelerinin yararına olacaktır" dedi.

Polonya ile Ticari İşbirliği Olanakları‘nın masaya yatırıldığı toplantı, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası‘nda (MTSO) gerçekleştirildi. Toplantıda Türkiye ve Polonya arasındaki ticari ilişkileri değerlendiren Michal Mierzwa, görevlerinden bahsederek, Türkiye ile Polonya ticaretinin gelişmesine katkı sağlamaya çalıştığını ve bu iki ülke arasındaki ticari ve de diğer sözleşmeler konusunda çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Mersine ikinci kez geldiğini anlatan Mierzwa, "Buraya gelmemin amacı, Mersinlilerin ve

dolayısıyla Türk insanının Polonya hakkında ne düşündüğünü anlamak ve Türk Milleti‘ne yardımcı olmaktır" diyerek, Türkiye ile Polonya arasında gelişmekte olan ilişkilerden de bahsetti. Mierzwa, "Polonya içinde bulunduğumuz 2011 yılı itibariyle, Avrupa‘nın dönem başkanlığını üstlenmektedir. Bu başkanlık Türkiye açısından çok büyük önem taşımaktadır. Çünkü Türkiye‘nin Avrupa‘yla olan ilişkilerinde, bu ülkenin yanında olmaya çalışacağız. Polonya, Türkiye‘nin AB‘ye girmesini isteyen ülkelerin başında

gelmektedir. Bu ülkenin AB‘ye girmesi tüm Avrupa ülkelerinin yararına olacaktır. Aynı zamanda, ticari alandaki ilişkilerin ilerlemesini sağlayacaktır" şeklinde konuştu.

Polonya‘nın Avrupa‘nın ortasında yer alan ve orta büyüklükte bir ülke olduğunu anlatan Mierzwa, şunları söyledi:

"Polonya yetişmiş eleman ve yeterli iş gücüne sahiptir. Yapacağımız çalışmalarla Türkiye ile Polonya‘yı sık sık karşılaştıracağız. Bu karşılaştırmaların iki ülke açısından olumlu sonuçlanacağını umuyorum."

Ülkesinin gelişen bir yapıya sahip olduğunun altını çizen Mierzwa, "Ülkemiz 2011 yılında çok gelişti. Ancak bu gelişme sadece 2011 yılında yapılan çalışmalarla olmadı. Geçmiş dönemde yaptığımız çalışmaların da ülkemizin büyümesi açısından büyük önemi bulunmaktadır. Polonya her geçen yıl daha da büyüyecektir. Gelecek yıllarda ülkemizin büyüme hızının yüzde 4 ve 5 oranlarında seyir etmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Ülkesindeki nüfusun yaş ortalamasının düşük olduğunu kaydeden Mierzwa, "Genç nüfus oranımız Türkiye‘yle karşılaştırıldığında hemen hemen aynı görünüyor. AB ülkelerinin geneline bakıldığında, nüfusun yaş ortalamasının yüksek olduğunu tespit edilebilir. Ülkemiz ve Türkiye‘nin nüfusunun yaş ortalaması düşük. İki ülkede de gençler yoğunlukta. Ticari açıdan bakıldığında bu durum, yüksek iş gücü demektir" diye konuştu.

Mierzwa Polonya ile Türkiye arasında makine parçaları ticaretinin yoğunlukta olduğunu da sözlerine ekledi.

Kaynak: İHA