Yükselen Altın Fiyatları Kuyumcuya Yaramadı

Altın fiyatlarının son yıllarda rekor seviyede artması, kuyumculara yaramadı.

Altın fiyatlarının son yıllarda rekor seviyede artması, kuyumculara yaramadı. Alışveriş azalınca kuyumcu da para kazanamaz oldu. İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Yılmaz Uça, son altı yılda şehirdeki işyerlerinin yüzde 30’unun, kıyı Ege ve Akdeniz bölgelerinde ise yüzde 50’sinin kapandığını söyledi. Sahil bölgelerinde kapanan işyeri sayısının fazla olmasını da AB ülkelerinden gelen turistlerin kriz sebebiyle satın alma gücünün azalmasına bağladı.

Oda Başkanı Uça ve Genciz Fuarcılık Genel Müdürü Osman Gençer, düzenledikleri basın toplantısında Şubat 2012’de açılacak Alyans, Altın, Mücevher, Gümüş, Takı ve Saat Fuarı (JEWEX) hakkında bilgi verdi. İlk üç fuarda edindikleri tecrübe sebebiyle önümüzdeki yılın fuar hazırlıklarını erken başlatma kararı aldıklarını belirten Gençer, firma bazında 180 katılım beklediklerini kaydetti. Sektör olarak küresel krizin etkilerini 2010 yılında daha fazla hissettiklerini ifade eden Gençer, “2009 yılındaki fuarımıza 135 firma katılmıştı. Geçen yıl sayı 117’e geriledi.” dedi. Önümüzdeki yıl düzenleyecekleri fuarın, uluslararası boyut kazanacağını da kaydetti.

‘SERMAYESİ DÜŞÜK OLAN İŞYERLERİ KAPANDI‘

Kuyumcuların alışverişten para kazandığına dikkat çeken Yılmaz Uça ise altın fiyatlarındaki artışın, özellikle sermayesi düşük firmaları olumsuz etkilediğini söyledi. İzmir’de altın işletmeciliği yapan işyerlerinin önemli bir kısmının gümüş ve takı işlemeye döndüğünü belirten Uça, altından kaçanların bijuteri sektörünü canlandırdığına dikkat çekti. Genç neslin, altın yerine daha gösterişli olan takı ve bijuteri ürünlerini tercih etmesinin yatırımı bu alana çektiğini dile getirdi. İzmir’de alyans üretimi yapan firma sayısının 40’ı geçtiğini kaydeden Oda Başkanı Uça, “Eskiden altın, yatırım amaçlı alındığı için alışveriş fazla olurdu. Alanlar, bir süre sonra getirip bozdururdu. Şimdi hediyelik dışında fazla rağbet görmüyor. Genç nesil de altın bilezik veya benzer takılar yerine alyansı tercih ediyor.” bilgisini verdi.

AVRUPALI TURİST ALIŞVERİŞİ KESTİ

İzmir Kuyumcular Odası Başkanı, turizm bölgelerinde kapanan işyeri sayısının daha fazla olmasını, AB ülkelerinden gelen turistin alışverişi kesmesine bağladı. Küresel ekonomik krizle birlikte turistlerin alım gücünün düştüğünü savunan Uça, “Her şey dahil” sistemin da bacasız fabrikayı olumsuz etkilediğini vurguladı.

KRUVAZİYERLE GELEN TURİST ALIŞVERİŞ YAPMIYOR

Yılmaz Uça, İzmir’de son yıllarda hızlı artış gösteren kruvaziyer gemilerle gelen turistin alışveriş yapmamasından da yakındı. Kemeraltı’ndaki Kuyumcular Çarşısı’ndan alışveriş yapan bir tek turist görmediğini belirten Uça, “Kruvaziyerle 500 bin, 1 milyon kişi geldi deniyor. İyi de bize rahmeti yok. Bu yağmur bizim tarlamıza hiç düşmüyor. İzmir Ticaret Odası, gelenlerin ayakbastı parasını ödüyor. Bu para, bizim üyelerimize ait. Hazırladığı tanıtım kitapçığında, Kuyumcular Çarşısı‘na beş satır ayrılmış. Bazı çarşılar ise çok iyi tanıtılmış. Sebebini sorduğumuzda, unuttuklarını söylediler.” açıklamasında bulundu.