Türkçe coşkusuna ortak olmak isteyen Konyalılar stadyuma sığmadı

Bu yıl 9.'su düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları kapsamında, Konya'da gerçekleştirilen Türkçe Şöleni'ne katılan Konyalılar stadyuma sığmadı. Şiir, şarkı ve halk oyunlarını yaklaşık 35 bin kişi izledi. Geceye katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, olimpiyatlar sayesinde Türkçe'nin küresel bir dil olacağını söyledi.

Bu yıl 9.‘su düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları kapsamında, Konya’da gerçekleştirilen Türkçe Şöleni’ne katılan Konyalılar stadyuma sığmadı. Şiir, şarkı ve halk oyunlarını yaklaşık 35 bin kişi izledi. Geceye katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, olimpiyatlar sayesinde Türkçe’nin küresel bir dil olacağını söyledi.

Türkçe Olimpiyatları Konya Şöleni, Atatürk Stadı’nda gerçekleştirildi. Geceye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Karaman Valisi Süleyman Kahraman, AK Parti Konya Milletvekilleri İlhan Yerlikaya, Mustafa Kabakçı, Mustafa Baloğlu, Kerim Özkul, Ayşe Türkmenoğlu, Güler Samancı, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve üniversite rektörleri katıldı.

Afganistan, Irak, Azerbaycan, Moldova, Endonezya, Kazakistan, Bangladeş ve Afrika ülkelerinden gelen yaklaşık 50 öğrencinin seslendirdiği, şiir, şarkı ve halk oyunları gösterileri izleyicileri zaman zaman sevindirdi, zaman zaman da hüzünlendirdi. En büyük alkışı ise yöresel kıyafetli Afrikalı çocukların oynadığı Harman Dalı aldı.

DAVUTOĞLU: TÜRKÇE, KÜRESEL BİR DİL OLACAK


Şölen sonunda bir konuşma yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkçe olimpiyatlarının arkasında çekilen çilelerin, ızdırapların ve zor süreçlerin yattığını söyledi. Düzenlenen bu programların buz dağının sadece görünen kısmı olduğunu dile getiren Davutoğlu, "Buz dağının görünmeyen kısmında çekilen mücadeleler, zor süreçlerden geçilerek kurulan okullar. Burada o buz dağının önündeki yiğitleri saygıyla selamlıyorum ve onlara millet olarak teşekkür borçluyuz. Ben bir eğitimci olarak onlara teşekkür borçluyum. Gittiğim ülkelerde eğer bir Türk Okulu varsa, mutlaka ziyaret ederim. Onlar aslında bu milletin ilahi mesajını dünyaya yayıyorlar. Karamanoğlu Mehmet Bey‘in resmi dil ilan ettiği ve yıllar geçtikçe dünyaya serpişen Türkçemizi her renkten ırktan, dünyanın her köşesinden gelen gençlerin icra ediyor olması Türkçe‘ye sahip çıkmak değil mi? Buradan tekrar tekrar söylüyorum. Türkiye bir küresel bir güç, Türkçe küresel bir dil olacaktır ve Türkçe‘yi öğrenenler gelecekte avantajlı olacaktır" ifadelerini kullandı.

Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Hz. Mevlana’nın, ‘Beri gel daha beri’ sözüne atıfta bulunarak, dünyanın değişik ülkelerinden çocukların Konya’ya geldiğini kaydetti. Türkçe olimpiyatlarında emeği geçen herkese teşekkür eden Vali Doğan, Türkçe’nin çocuklarını ağırlamaktan mutluluk duyduklarına dikkat çekti.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise, Türkçe olimpiyatlarının bir barış ve sevgi projesi olduğunu söyledi. Başkan Akyürek, Hz. Mevlana’nın asırlar önce seslendirdiği kardeşlik ve sevgi mesajlarının bugün meyvelerinin alındığını dile getirdi. Akyürek, “Bu projede emeği geçen herkesi, öğretmenlerimizi tebrik ediyorum. Dünyanın dört bir yanında açılan bu sevgi okullarının mimarı hocamızı sevgiyle, saygıyla selamlıyorum” dedi.