Soli Güneş Festivali

Mersin‘in merkez ilçe Mezitli Belediyesi ve Makine Mühendisleri Odası Mersin Şubesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen ‘Soli Güneş Festivali‘ kapsamında, Prof. Dr. Necdet Altuntop ve Prof. Dr. Demir İnan tarafından, ‘Güneş Enerji Sistemi Mevzuatı, Teşvik ve Uygulama‘ ve ‘Güneşle Yemek Pişirme‘ konulu konferans verildi.

Soli Güneş Festivali
Mezitli ilçesi sınırları içerisinde bulunan ‘İçişleri Bakanlığı Tesisleri‘nde gerçekleştirilen konferansa, İlçe Kaymakamı Kamil Kıcıroğlu, İlçe Belediye Başkanı Uğur Yıldırım, Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Remzi Yağcı, Doç. Dr. Çetin Göksu, Mersin Üniversitesi (MEÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Zeren, Makine Mühendisleri Odası Mersin Şubesi Başkanı Naci Erçolak, Temiz Enerji Vakfı (TEMEV) Başkanı Prof. Dr. Demir İnan, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar katıldı.

Konferansta, Güneş Enerji Sistemleri Mevzuatı, Teşvik ve Uygulamaları konusunda bilgiler veren Altuntop, Türkiye‘de güneş enerjisi ile ilgili çalışmaların ilk olarak 1960‘lı yıllarda üniversitelerde başladığını belirtti. "Endüstriyel alanda üretim, ülkemiz sınırlarında 1970‘li yılların sonuna doğru başlamıştır" diyerek, "Devletin bu konudaki ilk mevzuatı 1980‘li yıllarda, ‘Güneş Kolektörler Birliği‘ hazırlanması ile yapılmıştır. Bunun dışında 2003 yılında çalışmasına başlanan ve 2005 yılında çıkarılan ‘Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Elektrik Enerjisi Üretmek‘ için hazırlanan bir kanun vardı. Bu kanunda daha çok rüzgar enerjisinden yararlanılması ön planda tutuluyordu. Bu kanuna, ‘Yerel yönetimler kendi bölgeleri için ısı ihtiyaçları için güneş, jeotermal, rüzgar gibi kendini yenileyebilir enerji kaynaklarına öncelik vermesi gerekir‘ maddesi eklendi" şeklinde konuştu. Eklenen maddenin de güneş enerjisi konusunda yeterli olmadığını dile getiren Dr. Necdet Altuntop, 2010 yılında mevzuatın yenilendiğini, yenilenen mevzuata göre de, güneş veya rüzgardan enerji üretmek amacıyla kurulacak olan tesislere hibe desteği verilmeye başladığını söyledi.

TEMEV Başkanı Prof Dr. Demir İnan ise, ‘Güneş Enerjisiyle Yemek Pişirme Uygulamaları‘yla alakalı olarak katılımcıları bilgilendirdi. Güneşle ilk yemek pişirme uygulamasının 18. yüzyılda gerçekleştiğini kaydeden İnan, "Bugün dünyada en çok Çin ve Hindistan‘da güneşli pişiriciler kullanılmaktadır. Son zamanlarda Kenya‘da da güneşli pişiriciler yaygınlık kazanmaktadır. Güneşle yemek pişirmenin bazı üstünlükleri olacaktır. Bir şey yakmadığınızdan, çevreye herhangi bir kirletici madde veya gaz da salmazsınız. Kullandığınız yakıtın tükenme tehlikesi yoktur. Kullandığınız yakıt ulusaldır, dışa bağımlılığınız yoktur" diye konuştu.

Güneş enerjili pişiricilerin üç türden oluştuğunu belirten İnan şunları kaydetti:

"Bu pişiriciler, fırınlar, taşınabilir, yoğunlaştırmalı ocaklar, düz ve çanak pişiricilerdir. Güneş enerjisiyle, sulu tencere yemeği, güveç, pilav, kavurma, kızartma, pasta, kek, tatlılar, reçel, salça, ketçap yapma, çay-kahve, mısır patlatma, su pastörizasyonu, meyve-sebze kurutmanın yanı sıra tahıllarda böcek giderme işlemi de yapılabilir."

Kaynak: İHA