Bm‘ye Katarlı Başkan Birleşmiş

BM Genel Kurulu‘nun 66. dönem başkanlığına Katarlı diplomat Nasır Abdülaziz El Nasır seçildi.

BM Genel Kurulu tarafından oy birliğiyle alınan karara göre, Katar‘ın 1998 yılından bu yana BM Daimi Temsilciliğini yapan 58 yaşındaki büyükelçisi El Nasır, Eylül ayının ortasında başlayacak BM Genel Kurulu‘nun 66. dönem başkanlığını üstlenecek. Bir yıl görev yapacak olan El Nasır görevi şu anki başkan İsviçreli Joseph Deiss‘den devralacak.

El Nasır göreve seçilmesinin ardından yaptığı konuşmada, dünyanın çok büyük siyasi, sosyal, ekonomik ve çevre sorunlarıyla karşı karşıya kaldığı bir dönemde Genel Kurul Başkanlığına seçildiğini, dünyada hala işgal ve baskı altında yaşayan insanlar olduğunu söyledi.

66. dönem Genel Kurul üst düzey toplantılarının açılışında ‘‘uyuşmazlıkların barışçıl çözümünde arabuluculuğun rolü‘‘ konusunun tartışılmasını da öneren El Nasır, görevi boyunca dünyanın gelişmiş, gelişmekte olan ve en az gelişmiş ülkeleri arasında açlık, yoksulluk, terörizm ve iklim değişikliğiyle mücadele konularında uzlaşmanın sağlanmasında köprü rolü oynamaya çalışacağını ifade etti.

1972 yılından bu yana Katar Dışişleri Bakanlığında görev yapan El Nasır, Beyrut, İslamabad, Dubai, Kanada, Brezilya, Küba ve en son New York olmak üzere pek çok ülkede çalıştı. Ayrıca BM Genel Kurulunda bir süre 77‘ler ve Çin Grubu olarak bilinen bağlantısızlar grubunun başkanlığını da yaptı.

BM Genel Kurul Başkanlığı coğrafi gruplar arasında sırayla değişiyor. El Nasır Ortadoğu ülkelerinin de temsil edildiği ‘‘Asya Grubundan‘‘ Genel Kurul Başkanlığına seçildi.

Kaynak: AA