Ysk, Oy Birliğiyle Dicle‘nin Milletvekilliğini Düşürdü (2)

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanvekili Turan Karakaya, "terör örgütü propagandası" yapmaktan hapis cezası kesinleşen Hatip Dicle‘nin milletvekilliğinin oy birliğiyle düşürülmesine karar verildiğini açıkladı.

YSK‘nın saat 16.00‘da başlayan ve yaklaşık 7 saat süren toplantısı sona erdi. Toplanın ardından gazetecilere açıklama yapan YSK Başkanvekili Turan Karakaya, Diyarbakır‘dan bağımsız milletvekili seçilen, KCK tutuklusu Hatip Dicle ile ilgili kararı verdiklerini açıkladı. Anayasa‘nın 76. maddesinde bir yıl veya daha fazla hapis cezasına hüküm giymiş olanların milletvekili seçilemeyeceği düzenlemesine yer verildiğini söyleyen Karakaya, 2839 sayılı Milletvekili Kanunu‘nun 11. maddesinde de benzer hükümlerin

yer aldığını söyledi.

Hatip Dicle‘nin, Terörle Mücadele Kanunu‘nun 7. maddesine göre, almış olduğu 1 yıl 8 aylık hapis cezası nedeniyle milletvekili seçilme olanağını kaybettiğini söyleyen Karakaya, "Diyarbakır il seçim çevresinden bağımsız aday olarak milletvekili seçilen Mehmet Hatip Dicle‘ye verilen milletvekili tutanağının, seçilme yeterliliğine ilişkin tam kanunsuzluk hali nedeniyle 298 sayılı Kanun‘un 130/4 ve 2839 sayılı Kanunu‘nun 39/4. maddeleri uyarınca iptaline, Diyarbakır İl Seçim Kurulu‘nca 2839 sayılı Kanun‘un

34 ve 35. maddelerindeki esaslara göre sıradaki adayın tespit edilerek milletvekili tutanağı düzenlenmesine oy birliğiyle karar verilmiştir" dedi.

Gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Karakaya, bir gazetecinin "Bu karar, Dicle‘nin milletvekilliği düşürüldüğü anlamına mı geliyor" sorusuna, "Evet, Dicle‘nin milletvekilliğinin oy birliğiyle düşürüldüğü anlamına geliyor" cevabını verdi.

Bir başka gazetecinin Dicle‘nin yerine bağımsız bir aday mı, yoksa bir partiden milletvekili mi seçileceğini sorması üzerine Karakaya, Diyarbakır İl Seçim Kurulu‘nun buna ilişkin hesabını yapacağını söyledi. Hatip Dicle‘nin ek süre talep edip etmediğinin sorulması üzerine Karakaya, "Biz kararı verdik. Karar verildi‘‘ dedi.

Seçiminin kesin sonuçlarının çarşamba ya da perşembe günü açıklanacağını belirten Karakaya, itiraz sürecinin devam ettiğini söyledi.

Kaynak: İHA