Şerafettin Elçi’Ye Tepki: Hukukun Ölçüsünü Kimse Kendisine Göre Belirleyemez

Diyarbakır’dan bağımsız milletvekili olarak seçilen Şerafettin Elçi, “TBMM’de yemin edeceğiz ama bağlı kalmayacağız.” yönündeki sözlerine AK Parti ve hükümetten tepki geldi.

Diyarbakır’dan bağımsız milletvekili olarak seçilen Şerafettin Elçi, “TBMM’de yemin edeceğiz ama bağlı kalmayacağız.” yönündeki sözlerine AK Parti ve hükümetten tepki geldi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, hukuk devletinin ölçüsünü hiç kimsenin kendisine göre belirleyemeyeceğini söyledi. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ise halkın temsilen TBMM’ye gelen hiçbir milletvekilinin böyle bir şeyi yapacağına ihtimal vermediğina işaret etti. Çağlayan, “Milletvekilleri bu tür şeylerle değil yapacakları işlerle isimlerinden söz ettirmeli.” görüşünü dile getirdi.

    Ankara’dan AK Parti milletvekili olarak seçilen İpek, Meclis’te kaydını yaptırırken konuya ilişkin gazetecilerin sorularını cevapladı. İpek, Şerafettin Elçi’nin bugün bir gazetede yer alan “Yemin ederiz ancak bağlı kalmayız” şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine “Türkiye bir hukuk devleti. Hukuk kuralları da parlamentodan üretilen bütün kanunlara, yasalara herkesin uymasını gerektiriyor. Dolayısıyla yasa, kanun neyi gerektiriyorsa bütün Türkiye cumhuriyeti vatandaşları buna uymak zorundadır. O zaman hukuk devleti dememizin bir anlamı yoktur. Hukuk devletinin ölçüsünü hiç kimse kendisine göre belirleyemez. Anayasa ve kanunlar hukuk devletinin ölçüsünü parlamentodan çıktığı şekliyle belirler.” şeklinde tepki gösterdi.

    TBMM’de kayıt yapan Çağlayan da gündeme ilişkin gazetecilerin sorularını cevapladı. Çağlayan, bazı bağımsız milletvekillerinin KCK tutuklusu olarak seçilen milletvekillerinin Meclis’e girmemeleri halinde TBMM’yi protesto erecekleri yönündeki sözlerine tepki gösterdi. “Demokrasiye inananlar, demokratik kanalları ve tüm kurumları dikkate almak zorundalar.” diyen Çağlayan, şunları söyledi:

    “12 Haziran’da Türkiye fevkalade bir seçim gerçekleştirdi. Milletimiz, tercihini ortaya koydu. Aylarca seçim meydanlarında bizler konuştuk ama 12 Haziran‘da asıl halkımız sandıklarda konuştu. Oy dağılımları gerçekleştirildi. Bu son derece demokratik sistemle yapıldı. Bu konuda hukuku etkileyecek ya da engelleyecek hiçbir tutum ve davranışlardan kaçınılması gerekir. Hiç kimsenin hukuka müdahale etmesi hukuku yanlış yönlendirebilecek beyanatlarda özellikle çok çok dikkat etmesi lazım. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti devletine hukuk ve adaletine herkesin inanması gerekiyor. Adalet ne diyorsa neye karar verecekse o olacak. Bu konuda kişilerin önceden bir karar beyan etmesi ya da kendini hukukun yerine koyması doğru olmaz.”

    "HUKUK KURALLARINI VE YEMİNİ BİLEREK ADAY OLDULAR"

    Çağlayan, bağımsız milletvekillerinin milletvekili yemininin bazı yerlerini okumayacakları yönündeki beyanatları konusunda ise şunları söyledi: "Bu konuda herhangi bir yanlış hareket olacağına ihtimal vermiyorum. Aday olanlar buranın hukuk sistemini ve yemini bilerek aday oluyorlar. Umut ediyorum ki bunlar spekülasyondur. Yeni bir dönem başlıyor. Türkiye çok önemli bir döneme giriyor. Meclis önemli görevler üstlenecek. Bu çerçevede ben böyle bir başlangıç yapacağını düşünmüyorum. Bunların söylenti bazında kalacağını herkesin buna riayet edeceğini ve son derece verimli bir dönem milletvekillerimizin bu tür şeylerle değil yapacakları icraatlarla konuşacağı şeyleri Meclis gündemine taşıyarak isimlerinden söz ettirmeli.” diye konuştu.

    Çağlayan, Şerafettin Elçi’nin “Yemen ederiz ama bağlı kalmayız.” sözlerine DE tepki gösterdi. Böyle bir şeyin olabileceğine ihtimal vermek istemediğini ifade eden Çağlayan, “Yani yemin ederken herhalde kimse tek ayağını havaya kaldırmayacak. Ben buna sadık kalmam, ben böyle bir şeyin söylendiğine ihtimal vermem. Buraya halkın temsilcisi olarak gelmiş birinin böyle bir şeyi yapmayacağını kesinlikle inanmak istiyorum. Burada verilen söz, namusu ve şerefi üzerine verilen sözdür." dedi.

    Çağlayan, yemin metinin değişmesine ilişkin bir soruya ise şu karşılığı verdi: “Yani varsa bu konuda fikirler yeni anayasada değişikliği yapılır. Burada düzeltilmesi gereken hususlar varsa bunun merci TBMM’dir. Siyasi irade ortaya çıkarsa böyle bir ihtiyaç varsa her şeyin yapılacağı yer burasıdır. 12 eylül referandumunda yapılan anayasa değişikliği gibi bu konuda bizi seçen asiller olarak.”

    Bu arada Çağlayan, kayıt yaparken Ankara’dan CHP milletvekili olarak Meclis’e girmeye hak kazanan Sinan Aygün ile karşılaştı. İki tokalaşarak birbirlerini kutladı.