Nevşehir’De Meralar Islah Ediliyor

Nevşehir’de zayıf karakterli meraların ıslah çalışmaları devam ediyor. Son olarak ıslah edilen Hacıbektaş İlçesi Çiğdem Köyü‘ndeki 3 bin 666 dekarlık mera alanı törenle hizmete açıldı.

Nevşehir’De Meralar Islah Ediliyor
Nevşehir’de zayıf karakterli meraların ıslah çalışmaları devam ediyor. Son olarak ıslah edilen Hacıbektaş İlçesi Çiğdem Köyü‘ndeki 3 bin 666 dekarlık mera alanı törenle hizmete açıldı.

Hacıbektaş İlçesi Çiğdem Köyü Merası, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan meraların geliştirilmesi ve ıslah edilmesi çalışmaları kapsamında, 5 yıllık bir program çerçevesinde gübreleme, tohum ekimi ve fidan alımı gibi işlemler yapılarak otlatma amacıyla iyileştirildi.

Mera açılış törenine Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdülkadir Tatar, Hacıbektaş Kaymakamı Mustafa Eldivan, Gülşehir Kaymakamı Mesut Yakuta, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Özcan, belediye başkanları, ziraat odalarının başkanları ile üreticiler katıldı.

Nevşehir İl Tarım Müdürü Ahmet Şahin, şehir, karasal iklimin hakim olduğu bir bölgede bulunduğundan, meraların genelde zayıf karakterli olduğunu söyledi. Nevşehir’de toplam mera varlığının 71 bin 624 hektar olduğunu belirten Şahin, “Bu meraların tahditleri tamamlandı, harita aplikasyon ihaleleri tamamlandı. İlimizde bulunan meraların zayıf karakterli ot kapasitesi, yaptığımız ıslah çalışmaları ile artırılıp üreticilerimizin kullanımına sunulmaktadır. Hayvanların beslenmesinde meralarımızın önemi tartışılamaz. İlimizde daha önce ıslah ettiğimiz meralar da mevcuttur. Bu ıslah çalışmalarında en önemli husus ıslah çalışmasından sonra yapılan otlatma periyotlarına uymak, meraları koruyucu önlemleri uygulamaktadır. Bu çalışmalarda belirli alanlar, belirli zamanlarda otlatmak suretiyle merada bulunan otların gelişmesinde üreticilerimiz bizlere yardımcı olmuştur. Burada yapılan ıslah çalışması 5 yıl sürmüş olup, bu çalışmalar için mera fonundan 112 bin TL kaynak kullanılmıştır. Islah edilen mera alanı 3 bin 666 dekar olmuştur. Islah çalışmasında gübreleme, anızlı münavebe ve dinlendirerek otlatma sistemi uygulanmıştır. Bu uygulamalar sonucunda orta mera sınıfında bulunan Çiğdem Köyü merası iyi mera sınıfına yükseltilmiştir. Islah çalışmalarını sahiplenen ve bizlere çalışmalarımızda kolaylık gösteren Çiğdem Köyü halkına teşekkür ediyor, meranın hayırlı olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından, protokol üyeleri, ıslah edilen mera alanını kurdele keserek kullanıma açtı.