Bmı: Katar Ve Suudi Arabistan’Da Karışıklık İhtimali Çok Düşük

Uluslararası reyting ve araştırma firması Business Monitor International (BMI), Bahreyn ve Umman gibi diğer komşu ülkelerde hükümet aleyhine protestolar yapılmasına rağmen bu ihtimalin Katar ve Suudi Arabistan’da çok düşük olduğunu bildirdi.

Uluslararası reyting ve araştırma firması Business Monitor International (BMI), Bahreyn ve Umman gibi diğer komşu ülkelerde hükümet aleyhine protestolar yapılmasına rağmen bu ihtimalin Katar ve Suudi Arabistan’da çok düşük olduğunu bildirdi. Hidrokarbon harici gelirleri sebebiyle Katar’ın geçen yıl hızlı bir ekonomik büyüme kaydettiği ve işsizlik oranının yüzde 0.5’a düştüğü belirtildi.

BMI‘nın raporuna göre, kısa vadeli politik riskte 168 ülke arasından Katar 14. sırada. Arap Baharı’nın Körfez’e olan etkisinin araştırıldığı raporda, bölgede her ülkenin sosyal protestolara maruz kalma ihtimali bulunmasına rağmen Katar’ın politik risk profilinin çok sağlam ve Bahreyn’deki gibi büyük çaplı gösterilerin başlama ihtimalinin çok uzak olduğu vurgulandı.

Kişi başına düşen gelirin 100 bin dolara yaklaştığı ve dünyanın en zengin ülkesi haline gelen Katar’da nüfusun protestoya yönelmesi için fazla bir nedeninin olmadığı da ifade edildi. Bunun yanısıra ülkede yaşayan nüfusun büyük kısmının Hintli ve Pakistanlı işçilerden oluştuğu ve onların da hükümete karşı protesto girişiminde bulunmayacağı belirtildi. Katar’ın yerli halkının oranı ancak yüzde 30’u buluyor.

Katar’daki işsizlik oranı 2007’de yüzde 3.2 iken bu oran 2010’da yüzde 0.5’a geriledi. Mısır’dan Bahreyn’e kadar birçok Arap ülkesini saran protestoların en büyük nedenlerinden biri genç nüfus arasındaki işssizlik problemi ve konut sıkıntıları oldu.

Bunun yanısıra doğalgaz ihracatından gelen sıcak parayı altyapı projelerine harcayan Katar, 2022 Dünya Kupası turnuvalarına da hazırlanıyor. İnşası devam eden ve planlanan demiryolu ağı, yeni havaalanı ve stadyum gibi dev projelerin değeri milyarlarca doları buluyor.