Ankara Valiliği‘nden Biçerdöver Genelgesi

 Ankara Valiliği tarafından yayımlanan genelgeyle, bu yıl biçerdöverlerle yapılan hasatta meydana gelebilecek dene ve sap kayıpları ile dene hasarlarının en alt seviyeye indirilmesi için biçerdöver kontrol hizmetlerinin yapılması istendi.

Ankara Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Ankara mülki hudutları dahilinde bu yıl biçerdöverlerle yapılan hasatta meydana gelebilecek dene ve sap kayıpları ile dene hasarlarının en alt seviyeye indirilmesi için biçerdöver kontrol hizmetlerinin organize edilmesi ve kontrolleri hakkında genelge yayımlandığı bildirildi.

Biçerdöver kontrol hizmetlerinde temel amacın hasat kayıplarının önlenmesi ve biçerdöverle yapılan hasadın zamanında ve ucuza biçilmesi olduğunun ifade edildiği açıklamada, biçerdöver kontrol hizmetlerinin yürütülmesiyle ilgili Valiliğin yayımladığı genelgeye uyulması istendi.

Ankara‘da bu yıl hububat hasadında yüzde 2 dene kaybını aşmayacak şekilde biçerdöver ayarlarının yapılması gerektiğinin belirtildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

‘‘Biçerdöverlerin hasat edecekleri her tarlanın ekin durumuna göre ayarlanması, yatık ürünlerin hasadında sap kaldırıcılarının kullanılması ile biçerdöverlerin ilerleme hızının gerekmedikçe kesinlikle yükseltilmemesi gerekir. 

Hububat hasadına başlayan biçerdöverlerde 2 adet yangın söndürme cihazı ve ilk yardım çantası bulundurulması ile hasat esnası dahil meydana gelebilecek yangın ve kazalara karşı gereken emniyet tedbirlerinin önceden alınması gerekir. Biçerdöverlerde Operatör Belgesi veya G Sınıfı Sürücü Belgesi olmayan sürücülere biçerdöverlerle biçim yaptırılmamalıdır.

Hasadı bitmiş tarlalarda, sap ve anızların yakılması yasaktır. Biçerdöver hizmet ve kontrollerine ilişkin 2011 yılı Valilik kararlarına aykırı hareket edenler hakkında 5326 Sayılı Kanun uyarınca işlem yapılacak. Eğitimsiz ve donanımsız biçerdöver hizmetleri verilmesinin Ankara ilinde kesinlikle önlenecek. Ankara ili mülki hudutları dahilinde hasat esnasında milli servet kaybının önlenmesiyle kamu düzeni ve güveninin korunması esastır.‘‘

20.06.2011 09:37:49

Kaynak: AA