Bakan Davutoğlu‘nun İtalya Temasları

İtalya Birliği‘nin kuruluşunun 150‘nci yıl dönümü münasabetiyle Roma‘da bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, etkinlikler kapsamında birçok ülke lideri ve bakanları ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Temasları hakkında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Davutoğlu, "Azerbaycanı Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile uzun bir görüşme imkanı oldu. Özellikle Azerabaycan-Ermenistan görüşmeleri ve Karabağ müzakerelerindeki son durumu istişare ettik" dedi.

Brezilya, Arjantin, İngiltere, Hindistan ve İsveç dışişleri bakanları ile de geniş olarak görüştüğünü belirten Davutoğlu, "Filistin Başkanı Mahmud Abbas, Makedonya ve Slovenya cumhurbaşkanları ile ve birçok diğer muhataplarla da değişik konuları ele alma fırsatı bulduk" şeklinde konuştu.

İtalya ziyaretinin, kısa olmakla birlikte oldukça verimli geçtiğini kaydeden Davutoğlu, ikili görüşmelerde bölgesel konulara da değindiklerini belirtti.

"TARİH ŞU AN TÜRKİYE‘NİN ÇEVRESİNDE AKTIĞI İÇİN MUHATAPLARIMIZ GÖRÜŞLERİMİZİ DETAYLI ŞEKİLDE ÖĞRENMEK İSTİYOR"

Davutoğlu, "Türkiye‘nin bölgeye olan yakınlığı ve şu anda özellikle tarihin Türkiye‘nin çevresinde akıyor olması dolayısıyla birçok muhatabımız kendileri bu konulardaki görüşlerimizi daha detaylı öğrenme ihtiyacı içindeler. Bu çerçevede, bölgesel konular da kapsamlı şekilde ele alındı. Zaten bölgeden de ciddi bir katılım vardı. Fas, Lübnan dışişleri bakanları ile Cezayir Başbakan Yardımcısı ve Filistin Devlet Başkanı ile ayrıca görüşme imkanım oldu. Ama diğer ülke yetkilileriyle de bazı bölgesel

gelişmeleri ele aldık. Bu bakımdan çok kısa, ama noktasal olarak gerçekten son derece faydalı bir ziyaret oldu. Özellikle Ortadoğu ve Balkanlar‘daki gelişmeleri daha kapsamlı ele aldık" dedi.

Davutoğlu, Kafkas ülkelerinden de yoğun bir katılım olduğunun hatırlatılması üzerine, "Sayın Sarkisyan‘la da otobüste merhabalaştık. Ama Sayın Aliyev ile daha detaylı görüşme imkanımız oldu" dedi.

"AZERBAYCAN-ERMENİSTAN GÖRÜŞMELERİNDE İŞARETLER OLUMLU"

Davutloğlu, Azerbaycan ile Ermenistan arasında önümüzde ay Tataristan‘da bir görüşme olacağını belirterek, "İşaretler daha olumlu. G-8‘in açıklamaları, eş başkanların yaptıkları açıklamalar süreci hızlandıracak açıklamalar. Kazan‘daki görüşmelerin sonucunu bekliyeyelim. İnşallah olumlu bazı adımlar olabilir. Sayın Aliyev‘de hem bu kararlılığı ve hem de iyimser bir perspektifle bakışı müşahade etmekten mutlu oldum" diye konuştu.

"SURİYE REFORMLARLA SÜREÇTEN DAHA SAĞLIKLI VE İSTİKRAR BİR ŞEKİLDE ÇIKAR"

Suriye konusuna da değinen Davutoğlu, "Suriye ile sürekli temas halindeyiz. Dün ilan edilen genel af olumlu bir adımdır. Bu genel af sonrasında siyasi örgütlenme, fikir özgürlüğü bağlamında atılacak bazı yeni reform adımları, Suriye‘nin bu süreçten daha sağlıklı ve istikrarlı bir çıkışını temin edecek diye düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA