Peyami Safa Mezarı Başında Anıldı

Yazar Peyami Safa ölümün 50. yıl dönümünde mezarı başında anıldı. Ailesi ve sevenlerinin katıldığı anma töreninde Mehmed Niyazi, Can Alpgüvenç, Dursun Gürlek, Mehmet Nuri Yardım, Recep Arslan ve Mehmet Cemal Çiftçigüzeli konuşma yaptılar.

Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği‘nin (ESKADER) düzenlediği anma programı için Edirnekapı Mihirmah Sultan Camii önünde toplanan dernek üyeleri ve Safa‘nın sevenleri buradan Peyami Safa‘nın mezarının bulunduğu Edirnekapı Şehitliği‘ne geçtiler.

Safa‘nın mezarı başında konuşma yapan Mehmet Niyazi "Eğer Peyami Safa her gün yazı yazarak evini geçindirmek zorunda kalmasaydı, dünyada parmakla gösterilecek yazar olurdu." dedi. Mehmed Niyazi, Peyami Safa‘nın büyük bir romancı olduğunu, aynı zamanda makaleleriyle toplulukları yönlendirmiş bir fikir adamı olduğunu söyledi. Basında büyük bir tesir gücüne sahip olduğunu söyleyen Niyazi, "Peyami bey, bir gazeteden öbürüne geçerken ardından onbinlerce okuyucuyu da sürüklüyordu." diye konuştu.

ESKADER Başkanı Mehmet Nuri Yardım da Peyami Safa‘nın Cumhuriyet devri Türk edebiyatının en büyük romancısı olduğunu ifade ederek, "Dokuzuncu Hariciye Koğuşu, Biz İnsanlar, Matmazel Noralya‘nın Koltuğu ve Fatih Harbiye bu mükemmel romanlara örnektir. ‘Server Bedi‘ imzasıyla kaleme aldığı polisiye romanlar da çok önemlidir ve bunların yanı sıra 20 binden fazla makale kaleme almıştır." dedi.

Kaynak: İHA