Enerji Bakanı Yıldız Soruları Cevapladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Mersin-Akkuyu‘da kurulacak nükleer güç santralini işletecek Türk mühendislerin Rusya‘da eğitileceğini ve öğrenci başvurularının 23 Haziran‘a kadar alınacağını bildirdi.

Bakan Yıldız, Türkiye Genç İşadamları Derneği üyelerini kabul etti. Görüşmenin ardından basın toplantısı düzenleyen Bakan Yıldız, basın mensuplarının enerji sektörü ilişkin sorularını yanıtladı. Mersin-Akkuyu‘da kurulması planlanan nükleer enerji santraliyle ilgili son durumun ne olduğuna ilişkin bir soru üzerine Yıldız, izin faaliyetleri konusunda Aralık ayında kurulmuş olan proje şirketlerinin çalışmalarının yoğunlaştığını söyledi. Hem şantiyede hem de Ankara‘daki izin faaliyetleri ile ilgili

girişimlerin yoğunlaştığını ifade eden Yıldız, santralin Türk mühendislerince işletilmesine dönük çalışmaların da başlatıldığını belirtti. Yıldız, her yıl 50 tane olmak üzere 300 Türk öğrencinin bursu tamamen proje şirketi tarafından karşılanmak üzere Rusya‘ya gönderileceğini söyledi. Söz konusu eğitim için başvuruların 23 Haziran 2011 tarihinde sona ereceğini belirten Yıldız, Fen Fakültelerinin Matematik ve Fizik Bölümleri ile Mühendislik Fakültelerinin her bölümünden 1., 2., 3. ve 4. sınıflarında

bulunan öğrencilerin müracaat edebileceklerini söyledi. Yıldız, "Yaklaşık 7-8 yıl sonra 300 tane Türk mühendisi tarafından işletilecek olan bir nükleer santralin hazırlıklarına şu anda başlamış bulunuyoruz. Bu yılın Eylül ayında hem yazılı hem de sözlü mülakatları geçen 50 tane öğrencimizin yatma, kalkma, bütün sigortalama, hastane masrafları dahil olmak üzere ve kendilerine aylık dolar bazında burs vermek kaydıyla müracaatları 23 Haziran akşamına kadar alacağız" dedi.

Öğrencilerin bu fırsatı değerlendirmek için girişimde bulunacaklarına inandığını belirten Yıldız, "Kendilerinin mezuniyetini bekleyeceğimiz bölümler olacak artık bunlar. Orada başarılı olma zorunluluğu var; başarılı olamadıkları takdirde, tekrar Türkiye‘ye dönecekler ve buradaki eğitimlerine devam etmiş olacaklar. Hacettepe-Beytepe Kampusu‘nda bu sınav yapılacak ve 5.5 yıl süre boyunca Rusya‘da görecekleri eğitimin yanında Rus dili ile ilgili de ayrıca eğitim görecekler. Ben bu eğitimin, spesifik olarak

nükleer güç santralleri ile ilgili oluşturmaya çalıştığımız kültürün de önemli bir başlangıcı olarak görüyorum" dedi.

SİNOP İÇİN JAPONLARLA GÖRÜŞME

Sinop‘ta kurulması planlanan nükleer santral için Japonlarla süren görüşmelerin hangi aşamada olduğuna ilişkin soruya da yanıt veren Bakan Yıldız, teklif veren şirketler arasında işletimci olarak Japon Tepko şirketinin da olduğunu hatırlatarak, "Ama Fukuşima‘nın da işletmecisi olarak kendilerinin bu süreçte çok ciddi bir sıkıntıyla karşı karşıya kaldıklarını biliyoruz. Kendileri bizden müsaade isteyecekler mi istemeyecekler mi, bu hususu önümüzdeki ayın ortasına kadar da netleştirmek istiyoruz.

Kendilerine bu sıkıntıda yanlarında olduğumuzu belirttik. Ama bu sürecin içerisinde eğer daha fazla kalamayacaklarsa, Türkiye‘nin yürüteceği nükleer güç santralleriyle ilgili programı açısından da tekrar bir değerlendirmekte fayda vardır diye düşünüyoruz. Temmuz‘un ortasına kadar da inşallah bu konuyu kendilerinin netleştirmesini bekleyeceğiz" dedi.

CARİ AÇIĞA ENERJİ ÖNLEMİ

Cari açığın düşürülmesi için Enerji Bakanlığı‘nın ne gibi çalışmalar yapacağının sorulması üzerine de Bakan Yıldız, cari açıkta hem enerji hem de ulaştırma sektörünün payı olduğunu söyledi. Benzin, mazot ve ulaşımda kullanılan tüm girdilerin yerli kayrak haline gelmesi için çalışma yaptıklarını vurgulayan Yıldız, şunları kaydetti:

"8.5 yıllık AK Parti hükümetleri süresince arama faaliyetlerine ayırdığımızı ödenekleri 12-13 katına çıkardık. Bu, inandığımız ve ümit ettiğimiz için yaptığımız bir çalışmadır. Buradan mutlaka sonuç alacağımıza inanıyoruz. Özellikle hem uluslararası konsorsiyumdaki büyük firmalarla, büyük aktörlerle, hem de yurt içinde yaptığımız çalışmaları hızlandırdığımızı söyleyebilirim. Varsa bir kaynak mutlaka bulacağımızı söyleyeyim."

Kaynak: İHA