Rasmussen, Cameron İle Görüştü

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, İngiltere temasları çerçevesinde Başbakan David Cameron ve Dışişleri Bakanı William Hague ile görüştü.

İngiltere Başbakanı David Cameron ve İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ile bir araya gelerek devam eden Libya operasyonu hakkında bir görüşme gerçekleştirdi. İnsanı yardım götürmek ve çatışmaları durdurmak amacıyla başlatılan ve 90 gün sürmesi tahmin edilen Libya operasyonunun uzamasının sonuçları, liderler tarafından masaya yatırıldı. NATO Genel Sekreteri Rasmussen, görüşmenin ardından Kraliyet Birleşmiş Servisler Enstitüsü‘nü ziyaret etti.

NATO Genel Sekreteri Rasmmussen BBC 1‘e yaptığı açıklamada, ülkelerin iç meselelerine karışmak istemediğini ancak İngiltere‘nin bu operasyon içerisinde önemli bir rolü olduğunu vurguladı ve herkesin birlikte hareket ettiği sürece soruna muhakkak çözüm geleceğini savundu.

Uzmanlar ise, İngiltere ve Fransa‘nın uluslararası siyasette kendi güçlerini göstermek için büyük bir heyecanla atıldıkları operasyonun iki ülkenin de bütçesine ağır geldiği yorumlarında bulundu. Henüz Libya operasyonu için yapılan harcamalar resmi olarak ilan edilmemiş olsa da Pentagon‘dan sızan bilgiler, Nisan ayına kadar operasyon için 608 milyon dolar harcandığı yönünde.

Uzmanlar İngiltere‘nin operasyona Eylül ayına kadar devam etmesi durumunda tahmini olarak 900 milyon pound (1.4 milyar dolar) harcayacağını, Fransa‘nın ise her gün 1 milyon avro harcadığını belirtiyor. İngiltere hükümeti kamu harcamaları, sağlık harcamaları, öğrenci harçları gibi her alanı kapsayan bütçe kesintilerini savunma harcamaları için de uygulamaya başladı. Bu kesintilere göre 2015 yılına kadar savunma harcamalarının yüzde 8 oranında azaltılması, 42 bin üzerinde personel sayısı düşürülmesi

planlanıyor.

Kaynak: İHA