Türk-İş‘den Seçim Değerlendirmesi

TÜRK-İŞ Yönetim Kurulu, 24. dönem milletvekili genel seçimlerine ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Hükümet kamu işçilerinin alın terinin karşılığını vermelidir" ifadesine yer verdi.

TÜRK-İŞ Yönetim Kurulu, 24. dönem milletvekili genel seçimlerine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Oyların yüzde 50‘ye varan bölümünü mevcut iktidar partisinin aldığı hatırlatılan açıklamada, halkın CHP ve MHP‘ye muhalefet görevini uygun gördüğü ve bağımsız adayların ise sayılarını artırarak Meclis‘e girme hakkı elde ettikleri belirtildi. Açıklamada, seçimlere katılım oranının yüzde 90‘lara ulaşması ve kadın milletvekili oranındaki artışın, ülke demokrasisi açısından önemli bir gelişme olduğu kaydedildi.

TÜRK-İŞ, liderlerin seçim meydanlarında sergiledikleri sert ve kırıcı üslubun geride bırakılmasını isteyerek, TBMM‘de grup kuracak olan siyasi partilerin ülkenin temel sorunları etrafında diyalog kültürünü öne çıkararak bir araya gelmelerinin önemine dikkat çekti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın seçim sonuçlarının alınmasından sonra yaptığı konuşmanın önemli olduğu belirtilen açıklamada, başta Anayasa değişikliği olmak üzere hükümetin atacağı adımların bu konuşmanın içeriğine uygun gerçekleştirilmesinin beklendiği vurgulandı. TÜRK-İŞ, yeni parlamento ile 61. Cumhuriyet Hükümeti‘nden, emeğin en yüce değer olduğu gerçeğinden hareketle insan onuruna yakışır iş ve yaşam yaklaşımının atılacak her adımda gözetilmesini, çalışanların hak ve çıkarlarını koruyarak

geliştirilmesini, insan odaklı politikalara ağırlık verilmesini, işsizlik ve yoksulluk sorununun çözümünde katedilecek mesafelerin, Türkiye‘nin sosyal sorunlarının çözümünde temel oluşturduğunun bilinmesini ve var olan temel sorunların çözümünün daha çok örgütlenme ve demokratikleşmeden geçtiğinin fark edilmesini istedi.

TÜRK-İŞ‘e bağlı sendikalara üye 230 bin işçi ve ailesinin, kamu kesimi toplu iş sözleşmelerinin bağışlanmasını beklediği hatırlatılan açıklamada, düşük ücretlerin iyileştirilmesi, ücretlerin enflasyona yenik düşürülmemesi, refahtan pay alınması ve vergi kayıplarının giderilmesi yönündeki taleplerin daha fazla geciktirilmeden ivedilikle gündeme alınmasının talep edildiği ifade edildi.

TÜRK-İŞ Yönetim Kurulu‘ndan yapılan açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın balkon konuşmasında yer alan "Sosyal kesimlerin taleplerine bu dönemde çok daha fazla karşılık üreteceğiz" şeklindeki sözlerine işaret edilerek, hükümete, ‘yeni dönemin ilk icraatlarından biri olarak kamu işçilerinin alın terinin karşılığını verme‘ çağrısı yapıldı. Halkın demokratik tercihine saygı duyulduğu vurgulanan açıklamada seçim sonuçlarının ülke için hayırlı olması temennisinde bulunuldu.

Kaynak: İHA