İnsanlık anıtı söküldü

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 8 Ocak'ta Kars'ta katıldığı toplu açılışlarda 'ucube' diye nitelendirdiği anıtın iki figürü de söküldü.

İnsanlık anıtı söküldü
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın 8 Ocak’ta Kars’ta katıldığı toplu açılışlarda ‘ucube‘ diye nitelendirdiği anıtın iki figürü de söküldü.

Sukapı Mahallesi, Üçler tepesinde bulunan, 24.5 metre yüksekliğindeki insanlık anıtının yıkım süreci 2006 yılında yapılan şikayetle başlamıştı. O şikayetin üzerine Erzurum Kültür Varlıkları Kurulu tarafından da yıkılma kararı alınmıştı. 1 Şubat‘ta ise Kars Belediye Meclisi, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş‘un başkanlığında toplanarak anıtın kaldırılması ve mevcut yerin tarihi dokusuna uygun olarak çevre düzenlenmesi yapılmasını 22 ‘evet‘, 4 ‘hayır‘ oyu ile kararlaştırdı. 7 Mart‘ta Kars Belediyesi anıtı ortadan kaldırmak için ihale yaptı. Bu tarihte Erzurum Birinci İdare Mahkemesi, ‘yürütmeyi durdurma‘ kararı verdi. 11 Mart‘ta Kars Belediyesi Avukatı Ağca Baştimar ile Erzurum Birinci İdare Mahkemesi‘nin verdiği ‘yürütmeyi durdurma‘ kararına Bölge İdare Mahkemesi‘nde itiraz etti. 16 Mart‘ta Kars Belediyesi‘nin itirazını kabul eden Bölge İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı.

16 Nisan‘da anıtın kaldırılması için 272 bin lirayla ihaleyi alan Avşin İnşaat, anıta iskele kurdu. 23 Nisan‘da İstanbul‘dan uçakla Kars’a gelen sanatçılar ile Heykeltıraş Mehmet Aksoy, Avukatı Turgut Kazan, eski Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu anıtın yıkılmasını protesto etti. 25 Nisan‘da başlayan çalışmalar sonucu 26 Nisan‘da anıtta yer alan iki figürden Kars Kalesi‘ne sırtı bakan figürün baş kısmı söküldü ve yıkım süreci başladı. Anıt üzerindeki çalışmalar 9 Haziran’da taşeron firma Yaman Karot çalışanlarının ücretlerini alamadıklarını belirtip işi bırakması ile durmuş, 13 Haziran‘da ise yüklenici firma tarafından kompresörlü kepçe ile tekrar başlamıştı. Bugün ise anıtın iki figürü tamamen söküldü.