Mersin‘in Milletvekilleri Belli Oldu

12 Haziran seçimleri Mersin‘de genel anlamda olaysız olarak son bulurken, siyasi dengeleri de değiştirdi. Yaklaşık 1 milyon kişinin sandık başına gittiği seçimlerde AK Parti ilk kez Mersin‘de birinci parti seçilirken, MHP büyük ölçüde kan kaybetti.

Mersin‘in Milletvekilleri Belli Oldu
4 bin 306 sandıkta 1 milyon 136 bin seçmenin kayıtlı olduğu Mersin‘de, 990 bin kişi sandık başına gitti. Katılım oranının yüzde 87‘lerin üzerine çıktığı 12 Haziran seçimleri sonunda yaklaşık 310 bin oy alan AK Parti, ilk kez kentte birinci parti olarak 4 milletvekili çıkardı. AK Parti‘nin 214 bin oy aldığı 2007 seçimlerine göre oyunu 96 bin civarında arttırması dikkat çekti. İkinci CHP‘de 309 binin üzerinde oy alarak aynı sayıda milletvekiline sahip oldu. CHP‘nin de 195 bin oy aldığı 2007 seçimlerine göre oyunu 115 bin arttırdığı görüldü. MHP ise 12 Haziran seçimlerini büyük bir hüsranla geride bıraktı. 2007 seçimlerinde aldığı 241 bin oy ile birinci parti konumunda olan MHP, mevcut oyunu dahi muhafaza edemeyerek, yaklaşık 223 bin 500 oy ile üçüncü parti konumuna geriledi ve sadece 2 milletvekili çıkarabildi. Bu yılki seçimlerde Mersin‘de yine ilk kez bağımsız bir milletvekili Meclis‘e girdi. Yaklaşık 94 bin oy alan BDP‘nin desteklediği Ertuğrul Kürkçü, Mersin‘den bağımsız milletvekili seçildi.

Öte yandan, Mersin‘in tek kadın milletvekili de AK Parti‘den çıktı. İngilizce öğretmeni Çiğdem Münevver Ökten, AK Parti‘nin 4. sıra adayı olarak 24. dönem milletvekili seçildi.

Diğer yandan, AK Parti‘de Devlet Bakanı Zafer Çağlayan‘ın dışındaki 3 aday ilk kez milletvekili seçilirken, MHP‘de ikinci sıra adayı Ali Öz ile CHP‘de birinci sıra adayı Aytuğ Atıcı ve Bağımsız aday Ertuğrul Kürkçü, Mersin‘in yeni milletvekilleri oldu.

12 Haziran seçim sonuçlarına göre, Mersin‘in milletvekilleri şöyle sıralandı; Zafer Çağlayan, Ahmet Tevfik Uzun, Nebi Bozkurt ve Çiğdem Münevver Ökten (AK Parti), Aytuğ Atıcı, Vahap Seçer, İsa Gök ve Ali Rıza Öztürk (CHP), Mehmet Şandır, Ali Öz (MHP) ve Ertuğrul Kürkçü (Bağımsız).

Kaynak: İHA