CHP'de İzmir şaşkınlığı

CHP'nin kalesi olarak nitelendirilen İzmir'de 2009 yerel seçimlerinde il genel meclisinde yüzde 50'ye yakın oy alan Ana Muhalefet Partisi'nin oyların düşmesi şaşkınlıkla karşılandı.

CHP'de İzmir şaşkınlığı
2009 yerel seçimlerinde Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra 28 ilçe belediyesini kazanarak, il genel meclisinde yüzde 50 ye yakın oy alan CHP de, oyların ciddi şekilde düşmesi partinin adayları kadar Belediye başkanlarını da üzdü. CHP’nin en önemli silahlarından biri olan ve seçime günler kala milletvekili Mehmet Ali Susamla yaşadığı kavgayla gündeme gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, “Bu bir yerel seçim, seçim sonuçlarını adaylara sorun” derken ikinci bölgeden 2 bölge 7. sıra adayı Mustafa Moroğlu seçildim ama sevinemedim dedi.

'AÇIKLAMAYASI MİLLETVEKİLİ ADAYLARI YAPSIN’

Seçim sonuçlarının açıklandığı süre içinde il başkanlığında sonuçları takip eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yorum yapmadan partiden ayrıldı. Gazetecilerin açıklama yapıp yapmayacağı konusundaki sorusuna cevap veren Kocaoğlu, "Bu bir genel seçim. Yerel seçim değil. Açıklamayı milletvekili adayları yapsın" dedi.

MOROĞLU: SEÇİLMEME SEVİNEMEDİM


CHP 2. Bölge 7. sıradan milletvekili seçilen Mustafa Moroğlu ise, seçim sonuçlarının kesinleşmesinin hemen ardından anne ve babasının Denizli'nin Güney İlçesi'ndeki mezarlarını ziyaret edeceğini söyledi. Konuşması sırasında gözlerinin dolduğu görülen Moroğlu, "Türkiye'deki sonuçları görünce seçilmeme sevinemedim. Çok büyük sorumluluklar üstlendim bundan sonra bu sorumluluklarımın daha da artacağını düşünüyorum. Güçümden, enerjimden birşey kaybetmiş değilim. AKP bir itirazda bulunmuş. Bu itirazın çok doğru olacağını düşünmüyorum. 97 bin gibi bir fark var. Seçim sonuçları kesinleştikten sonra ilk önce Denizli'nin Güney İlçesi'nde yatan annem ve babamı ziyaret edeceğim. Onlara, "Oğlunuz yıllardır Devlet tarafından, bu sistem tarafından horlandı, dışlandı ama hala gücü yerinde" diyeceğim. Ondan sonrada gelip çalışmaya devam edeceğim" dedi.

İKİNCİ BÖLGEDEN ADAY OLMAM DOĞRU BİR KARARDI


Kendisinin eski Balçova ilçe başkanı olduğu ve seçimlerde kendi bölgesi yerinden 2 bölgeden aday gösterildiğinin hatırlatılması ve eğer 1. bölgeden aday gösterilmiş olsaydı seçimi kaybedeceğinin hatırlatılması üzerine ise Moroğlu, "Burada 7. sırada olup, orada 7. sırada olmanın önemli birşey değiştireceğini düşünmüyorum. Benim seçilip seçilmememin bir önemi yok. Kaldıki ikinci bölgeden aday gösterilmemin çok doğru bir karar olduğunu düşünüyorum. Bunu daha ilerde seçim sonuçlarını sandık sandık değerlendirdikten sonra göreceğiz" diye konuştu.

OYAN: AKP İZMİR'DE FAULLÜ DÖVÜŞTÜ


Seçim sonuçlarına göre CHP'nin İzmir milletvekili olarak meclise girmeyi başaran Oğuz Oyan, 2007 seçimlerine göre oylarını en fazla artıran parti olduklarını belirtti. AK Parti'nin İzmir'de seçimlere asıldığını söyleyen Oyan, "Türkiye'de oylarını ve milletvekili sayısını en çok artıran parti CHP'dir. Anketlerin gösterdiği 25-26 bant oranında bir oy aldık. 2007 seçimlerine oranla İzmir'de oylarını yüzde 8 oranında artırmış görünüyoruz. Milletvekili sayımızı iki artırmış görünüyoruz. AKP'de iki artırdı. AKP İzmir'deki oyunu CHP kadar artıramadı. Bu sonuçlara bakarak İzmir'de başarısız olduğumuz söylenemez. 2009 yerel seçimlerine oranla bir kaç puan oy kaybettiğimiz söylenebilir. Ama yerel seçimler temel alınamaz. Yerel seçimlerde adaylar yarışır, o adaylarda bazen partilerin önüne geçebilir. İzmir'de örneğin Aziz Kocaoğlu faktörü vardı. Dolayısıyla İzmir'deki sonuçlar bir başarısızlık olarak yorumlanamaz. AKP izmir'e çok asıldı. Bütün güçlerini buraya yığdı. İki bakanını yatırım yapmadığı İzmir'e yolladı. Bu bakanlar müthiş bir basın kampanyası, müthiş bir bütçeyle İzmir'e geldiler. Sadece her eve yollanan mektup masrafı bile 2 milyon lira civarındaydı. Ya bu parayı vermediler PTT'de bir yolsuzluk söz konusu ya da müthiş bir kaynak akışı söz konusu. Her halde PTT'nin başka birşey dağıtmasını engellemiş oldular. Burada faallü döğüşmüş bir partiye karşı CHP oylarını onlardan fazla artırma başarısı göstermiş oldu" dedi.

"ÇOĞUNLUĞU ELDE EDEMEMİŞ OLMASI SEVİNDİRİCİ"


Seçim sonuçlarının kendisi için sürpriz olup olmadığı yönünde bir soruya ise Oyan, "CHP genel olarak oylarını artırmış oldu. Bazı illerde oylarını çok daha fazla artırdı. Aydın'da ciddi bir oy artışı yakaladık, birinci parti olduk. Ege'de birçok ilde CHP birinci parti olma başarısını koruyor. İktidar bu seçimlere inanılmaz bir kampanya ile girdi. Faallü dövüştü. Toplumun gerçek gündemi tartışmaya izin vermeyecek yöntemlere saptı. Buna rağmen seçmen direnmiştir. CHP aldığı bu oyla önemli işler yapacaktır. Bu seçimlerin iyi bir tarafı da halkın iktidar partisine anayasayı değiştirecek meclis çoğunluğunu vermemiş olmasıdır. Bu seçimin en önemli kazancıdır. AKP anayasayı dilediği gibi değiştirmek, oynamanın hesabını yapıyordu. Ama şimdi görülüyorki bu çoğunluktan uzaktalar. Bir uzlaşma çabası içine gireceklerdir. En azından AKP'nin dizginlenebilmesi açısından önemli olarak yorumluyorum. Partimizin oylarının yüzde 21'den yüzde 26'ya çıkması anlamlı ve çok ciddi bir durumdur. Biz sadece çıtayı biraz fazla tuttuk.Hiçbir seimde bu kadar oy oranı artmaz. Kendimizi çok fazla üzmemeli moralimizi bozmamalıyız" dedi.

MİLLETVEKİLİ MUSA ÇAM


"Çok zorlu bir mücadele oldu. Yoğun bir seçihm kampanyası geçirdik. Türkiye geneline baktığımızda alınan sonuçlar şuanki veriler üzerinden çok memnun ve mutlu olduğumu söyleyemem. Ankara Ama Anadolu illerinden gelen sonuçlara baktığımızda bizim seçim kampanyasında sayın genel başkanın 81 ile gittiğini biliyoruz. Daha iyi bi sonuç bekliyorduk ama halkımız böyle karar verdi. Buna saygı duymak gerekiyor. Türkiye genelindeki sonuçları dikkate aldığımızda buruk ve üzgün olduğumu belirtmem gerekiyor. İzmir’de alınan sonuçlar 2007 seçimlerine göre 15 puanlık bir oy artışı var. Ama bizim AKP'nin de bir oy artışı söz konusu milletvekili sayısında da bir artış söz konusu. İzmir’de daha iyi olabilirdi. Sayın başbakanın iki bakanı ile gelip İzmir'de seçim kampanyası yürütmesi İstanbul büyükşehir belediye başkanını izmirdeki seçim çalışmalarına destek vermesi tabi ki AK Parti'nin İzmir'deki oy oranını biraz artırdı. Ama her şeye rağmen İzmir seçmeninin tüm bu hükümet ve bakanlık baskılarına rağmen İzmir’de CHP’yi birinci parti yapması sevindirici. Bu sonuçlar 2.5 yıl önce yapılacak yerel seçimler açısından hükümetin daha da izmire yükleneceğinin ve İzmir'de çok daha yakından ilgileneceğini sonuçların veriyor. Bu sonuçları iyi okuyup doğru değerlendirmemiz gerekiyor. Önümüzdeki 2.5 yıl içinde yapılaak yerel seçimlerde de projelerimizin hazır olması gerektiğine inanıyorum" dedi.

GÜVEN: TÜM BASKILARA RAĞMEN İZMİR ÇAĞDAŞLIĞINI GÖSTERDİ

Hülya Güven, “İzmir’de her türlü baskıya ve bakanlarını göndererek yaptığı her türlü baskılarına rağmen İzmir demokratlığını çağdaşlığını gösterdi. Oylarımız da geçen seçimlere göre artış gösterdi. Ayrıca AKP iktidarı bunu genel seçimden ziyade İzmir’de yerel seçime dönüştürdü. Sürekli belediyeye hücum ederek belediyemizle ilgili bir takım yapılan yapılmayan gibi işlerle karalayarak bir seçim propagandası yürüttü. Ama İzmirli’nin İzmir’de yaşayan vatandaşlarımız bunu çok iyi kavradı, sağduyulu yaklaşım gösterdi. Bunun içinde İzmir’de yaşayan dostlarımız vatandaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz. Tüm Türkiye illerini İzmir gibi yapmak için çalışmalarımız sürdüreceğiz. Milletvekili sayımızda artış gösterdi. Yolumuz uzun. Mücadelemizi sonuçlandırıncaya kadar sürdüreceğiz" diye konuştu.