Samağar Köyü‘nde Seçmen Sandık Başına Gitmedi

Kayseri’nin Bünyan ilçesine bağlı Samağar Köyü‘nde, 286 seçmen tepki nedeniyle oy kullanmadı.

Kayseri’nin Bünyan ilçesine bağlı Samağar Köyü‘nde, 286 seçmen tepki nedeniyle oy kullanmadı. Sandık başına gitmeyen köylülerin tepkisinin sebebi ise 1962 yılında yapılan köy arazisinin tapulama çalışması. O dönemde kendilerine yalan söylenerek, babalarına, dedelerine ait tarlaların hazineye yazıldığını ifade eden köylüler, bu nedenle bugün kira bedeli olarak büyük miktarda para yatırdıklarını dile getirdiler.

Şehir merkezine 80 kilometre uzaklıkta, 480 nüfuslu Bünyan ilçesine bağlı Samağar Köyü‘nde 105 hane var. Köydeki 286 seçmen, kendilerini dinlemeyen ve dertlerine çözüm bulma konusunda herhangi bir açıklamada bulunmayan bütün siyasi partileri protesto etmek için sandık başına gitmedi.

Sabah saatlerinde köydeki okulun önüne gelen vatandaşlar, aldıkları ortak karar doğrultusunda oy kullanmadı. Sandık içerisinde bir tane bile atılmış oy bulunmazken, sabah saatlerinde köye giden sandık başkanı ve görevliler seçimin sona ermesi için saati bekledi.

Samağar Köyü‘nün eski muhtarlarından Faruk Ceylan, bütün köylü gibi kendisinin de mağdur olduğunu anlattı. Faruk Ceylan, 1962 yılında köydeki arazinin tapulanması adına Tapu Kadastro’nun çalışma yaptığını söyledi. Ceylan, şöyle dedi:

“O dönemde yapılan çalışmada, köy halkına dağıtılacak arazi belirlenmiş. O dönemde vatandaşa dağıtılması için çıkartılan kanun yürürlükten kaldırılınca tarlalar hazineye kalmış. 1987 yılında çıkan bir kanun ile bu durumda olan köylülere, iki yıllık arazilerini geri almaları konusunda dava açma süresi verildi. Bilgisizlik ve cehaletten dolayı köylümüz bu haktan yararlanamadı. 1992 yılındaki çalışmada bu araziler hazine adına verildi. Köy halkı dava açtı. Davalar köy halkının lehine sonuçlanıyordu. O dönem mahkeme hakiminin bilgisi ile bu arazilerin mahkeme ve keşif bedeline karşılık, ödenek paradan, daha az ödemeyle araziyi satın alınabileceği söylenmiş. Ancak sonrasında bunu almak mümkün olmadı. Böylece arazilerimiz hazineye kaldı.”



Faruk Ceylan, arazilerin hazineye kalmasıyla birlikte kendilerinden kira bedeli alınmaya başlandığını anlatarak, “Arazi bizim üzerimize olmayınca maalesef devletin verdiği doğrudan gelir desteği ve benzeri destekleri alamadık. Mağduruz. Bu konuda sayın cumhurbaşkanımıza durumu ilettik. Ama maalesef çözüm bulamadı. Onun için bizim sesimizi dinleyen, sorunumuza kulak veren olmadı. Biz de sandık başına gitmiyoruz. Oy kullanmıyoruz.” diye konuştu.

Köy sakinlerinden Orhan Ceylan da 1962 yılında mağdur edilen köy halkının halen mağdur olduğu gibi, kira bedeli yüzünden sorunlar yaşadığını ifade etti. Ceylan, sorunlarının çözülmemesi nedeniyle sandık başına gitmeyerek, oy kullanmayarak tepki gösterdiklerini anlattı.