'Evren'le başlasın, Evren'le bitmesin, bütün darbeciler yargılansın'

Beyoğlu'nda eylem yapan bir grup sivil toplum örgütü üyesi, 12 Eylül Askeri Darbesiyle ilgili dönemin MGK üyelerinden hayatta kalan Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya ile birlikte darbede görev alan başta askerler olmak üzere tüm sorumluların yargılanmasını istedi. Galatasaray Lisesi önünde basın açıklaması yapan grup olaysız dağıldı.

'Evren'le başlasın, Evren'le bitmesin, bütün darbeciler yargılansın'
Beyoğlu’nda eylem yapan bir grup sivil toplum örgütü üyesi, 12 Eylül Askeri Darbesiyle ilgili dönemin MGK üyelerinden hayatta kalan Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya ile birlikte darbede görev alan başta askerler olmak üzere tüm sorumluların yargılanmasını istedi. Galatasaray Lisesi önünde basın açıklaması yapan grup olaysız dağıldı.

78’iller girişimi öncülüğünde, aralarında bazı siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin bulunduğu yaklaşık yüz kişilik grup, 12 Eylül Askeri Darbesini protesto etmek için Galatasaray Meydanı’nda toplandı. ‘Sanık Evren ayağa kalk bütün suç ortaklarınla beraber’ , ‘Evren’den başlasın Evren’de kalmasın. Bütün darbeciler yargılansın’ , ‘Bütün Evrenciler yargılansın’ yazılı pankart açan grup içinde kanlı gömlek ile boynunda idam ipi olan göstericiler dikkat çekti.

‘Evren’le başlasın. Evren’le bitmesin. Bütün darbeciler yargılansın’ başlıklı ortak açıklamayı Nimet Tanrıkulu okudu. 12 Eylül darbesinin üzerinden 31 yıl geçtiğini hatırlatan Tanrıkulu, seçimlere bir hafta kala dönemin MGK üyeleri hakkında bir soruşturma başlatıldığını söyledi. Savcılığın, hayatta kalan Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’ya 12 soru yönettiğini belirten Tanrıkulu, “Savcılık, soruşturmayı iki cunta şefi ile sınırlandırdığına göre bunlardan aldığı ifadelere dayanarak dava açacak veya takipsizlik kararı alarak soruşturmaya son verecek. Bu kadar basit mi? Aradan 30 yıl geçmesine rağmen devletin ‘dokunulmazlık ve ulaşılmazlık‘ zırhına bürünen cunta şeflerine suçları ile ilgili soru sorulması, soruşturma açılması iyidir, ama 12 Eylül sadece Kenan Evren mi, Tahsin Şahinkaya mı?” dedi.

Anayasa’nın geçici 15. Maddesinde ‘sürekli cezasızlık durumu’ oluşturularak 30 yıl boyunca kimleri adaletten kaçırdıysa onların tümünün soruşturulmasını, haklarında dava açılmasını ve şüphelilerin ayrımsız bir şekilde yargı önüne çıkartılmasını isteyen Tanrıkulu şöyle konuştu: “Evren yetmez. 12 Eylül Başbakanı Bülent Ulusu ve hükümet üyeleri de yargılanmalıdır. Evren yetmez. 12 Eylül’ün Danışma Meclisi Üyeleri de yargılanmalıdır. Evren yetmez. Sıkıyönetim komutanları da yargılanmalıdır. Evren yetmez. Sıkıyönetim cezaevi müdürleri, işkenceci polisler, MİT sorumluları da yargılanmalıdır. Evren yetmez. 12 Eylül askeri savcıları, askeri adli müşavirleri, askeri mahkeme üyeleri, askeri Yargıtay üyeleri de yargılanmalıdır. Evren yetmez. ‘Bizim oğlanlar başardı’ diyen Amerika’nın Türkiye İstasyon Şefi Paul Henze’ler yargılanmalıdır. Evren yetmez. Gençliği YÖK cenderesine alarak, Türkiye’yi gençliğinden mahrum bırakan İhsan Doğramacı’lar yargılanmalıdır. Evren yetmez. Tüm Evren’ciler yargılanmalıdır.”

‘Bütün darbeciler yargılansın’ , ‘Paşa paşa yargılanacaklar’ , ‘Darbeciler yargılansın’ şeklinde sloganlar atan grup basın açıklamasının ardından olaysız dağıldı.