Diyarbakır‘da Oy Kullanan Siyasiler: Sandıktan Çıkacak İradeyi Kabul Edeceğiz

Diyarbakır‘da siyasiler sandıktan çıkacak iradeye herkesin saygılı olacağını söyledi. Tarım Bakanı Mehdi Eker, en iyi kararı halkın vereceğini belirtti. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, sandıktan çıkacak iradeyi herkesin kabul edeceğini belirtirken Leyla Zana, sonucun birlik ve beraberliğe katkı sağlayacağını kaydetti.

Diyarbakır‘da siyasiler sandıktan çıkacak iradeye herkesin saygılı olacağını söyledi. Tarım Bakanı Mehdi Eker, en iyi kararı halkın vereceğini belirtti. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, sandıktan çıkacak iradeyi herkesin kabul edeceğini belirtirken Leyla Zana, sonucun birlik ve beraberliğe katkı sağlayacağını kaydetti.

    Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, oyunu Diyarbakır‘ın Yenişehir ilçesi TOKİ Lisesi‘nde kullandı. Eker, okul çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, seçimlerin Türkiye için hayırlı olması temennisinde bulundu. Eker, “Seçim sürecinde anlattık, çalıştık. Bugün millet konuşacak, son sözü onlar söyleyecek. Hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Ufak tefek şeyler dışında bir şey yaşanmadı, inşallah akşama kadar böyle olur. Milletin iradesi sandığa yansır. İnanıyoruz ki milletimiz hangi kararı verirse o karar çok güzel bir karar olacak. Milletimiz her zaman en iyi değerlendirmeyi yapa.” diye konuştu.

    ZANA, 20 YIL SONRA OY KULLANDI

    Kapatılan DEP‘in eski milletvekili Leyla Zana, 1991 yılında milletvekili olduğu genel seçimlerin ardından ilk kez oy kullanabildi. Zana, Kayapınar ilçesi Yaşar Eğitim Kültür Vakfı İlköğretim Okulu‘nda, 1124 No‘lu sandıkta oyunu kullandı. Zana, 18 yıl aradan sonra oy kullandığını belirterek heyecanlı olduğunu söyledi. BDP’nin Diyarbakır’da desteklediği bağımsız milletvekili adayı Leyla Zana oy kullandığı sandığın başında açıklama yaptı. Zana bu seçimin Kürt halkı için önemli olduğunu 1924 yılında kaçırılan fırsatların 2010 yılında tekrar yakalandığı iddia etti. 2011 yılında bütün halkların kardeşliği için umutlu olduğunu anlatan Zana, “Çok önemli bir süreç. Bu süreçte Kürtlerin de kendini görmesi açısından önemli.” dedi.

    ZANA: TÜRKİYE‘NİN GÜNDEMİ 1991‘DEN ÇOK FARKLI

    Gazetecilerin ‘1991 yılında yaşanan kriz tekrar yaşanacak mı?‘ sorusuna Zana, “Kürtçe diye bir dilin olmadığı resmi politika gereğiyle o zaman, parlamentonun yasakladığı bir dili oradaki bir haykırışla bugün var olduğunu ortaya koyduk. Süreç çok farklı, çok şey değişti, dünya değişti. Bugün Kürtlerin 20’e yakın Kürtçe televizyonu var, hepsi yayın yapıyor. Devletin resmi ideolojisi değişime uğradı. Şu an resmi ideolojinin inkar ettiği bir dille TRT Şeş yayın yapıyor. Sürecin beklentileri farklı. Anayasal bir süreç var.” şeklinde cevap verdi Meclis‘te Kürtçe konuşacak mısınız sorusuna ise Zana, “Neden hep geçmişe vurgu yapalım. Günümüzde ihtiyaçlar farklı. Geri kalan, görünmeyen kesimlerin diliyim. Beklenti ne çerçevedeyse onlara karşı olan borcumuz gereği cevap vereceğiz.” dedi.

    BAYDEMİR: SANDIKTAN ÇIKACAK İRADE HEPİMİZİN KABULÜ OLMALI

    Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise oyunu Kayapınar Peyas Mahallesi’ndeki Şehit Öğretmen Ayşe Numan Konakçı İlköğretim Okulu’nda kullandı. Baydemir, “Seçim sathı mahallinde söylenenler orada kalmalıdır. Sandıktan çıkan irade hepimizin kabulü olmalıdır.” dedi.

    Baydemir, bir demokrasi sınavını daha verdiklerini belirterek, 12 Haziran’ın Diyarbakır ve ülkemiz açısından kazasız belasız geçmesi temennisinde bulundu. Baydemir şunları söyledi: “Parlamenter rejimden, diyalogdan, istişareden ve halkın iradesinden başka başvurabileceğimiz bir irade olmaması gerekiyor. Hepi beraber yeni bir sayfa açıyoruz. İnşallah bu sayfaya da barışı, dostluğu, kardeşliği ve sorunların çözümünü nakşederiz.”

    DİYARBAKIR’DAKİ SEÇİME KUZEY IRAK İLGİSİ

    Seçimlere Kuzey Irak Bölgesel yönetimindeki medya da büyük ilgi gösterdi. Seçimden önce Diyarbakır’a gelen ve halkın nabzını tutan Kurdistan ve Zağros TV ekipleri bugün de siyasilerin oy kullandığı okullarda yayın yaptı. Kuzey Irak basının Diyarbakır’da bulunan ve Irak’tan gelen muhabirleri Leyla Zana’ın oy kullandığı okulda çekim yaptı. Kuzey Irak basınına Kürtçe demeç veren Zana, Kürtlerin ilk kez birlik ve beraberlik ruhuyla hareket ettiğini söyledi. Zana, bunun yanında Türkiye’deki solun önemli isimlerini aday gösterdiklerini hatırlattı. Muhabirin Kürtlerin bundan sonra ne isteyeceği sorusuna Zana, “Kürtler barış ve kardeşlik için her şeye evet diyebilecek. Bu demokratik özerklik olabilir, kendini yönetme olabilir, muhtariyet olabilir.” diye yanıt verdi.