Tuncelili Sanatçılardan Kamer Genç‘e Tepki

CHP Tunceli Milletvekili ve adayı Kamer Genç’in ‘Tunceliler Kürt değildir‘ söylemine sivil toplum örgütlerinin tepkisinin ardından Tuncelili sanatçılar da tepki gösterdi.

CHP Tunceli Milletvekili ve adayı Kamer Genç’in ‘Tunceliler Kürt değildir‘ söylemine sivil toplum örgütlerinin tepkisinin ardından Tuncelili sanatçılar da tepki gösterdi.

Sabah Gazetesi yazarlarından Sevilay Yükselir, Kamer Genç‘le diyaloğunu köşesine taşımasının ardından Tunceli’de başta BDP’nin desteklediği bağımsız milletvekili aday Ferhat Tunç Yoslun, sivil toplum örgütleri ve Alevi kurumları tepkisinin ardından bir araya gelen Tuncelili sanatçı ve yönetmenler de yürüyüş ve basın açıklaması ile CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç’i protesto etti.

Tunceli Yerlatı Çarşısı üstünde bir araya gelen Yönetmen Kazım Öz’ün aralarında bulunduğu sanatçı, edebiyatçı ve yönetmenler Seyit Rıza Parkı‘na kadar yürüdü. Yürüyüş boyunca, “İnkarcı vekil istemiyoruz” sloganı atan grup daha sonra bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

CHP Tunceli Milletvekili ve adayı Kamer Genç’in ‘Tunceliler Kürt değildir‘ söylemlerinin yıllardan beri yapılan Kürtçe sanat çalışmalarına hakaret olarak gördüklerini söyleyen sanatçı Deniz Derman şunları söyledi: "Biz aşağıda imzası bulunan Dersim’li sanatçılar ve edebiyatçılar, Kamer Genç’in Dersim ile ilgili yaptığı ‘Biz Dersimliler Kürt değiliz! Çünkü Kürtler Şafi olur. Biz Şafimiyiz? Biz Türkoğlu, Türk’üz‘ açıklamalarını, yıllardır yaptığımız Kürtçe sanat çalışmalarına hakaret olarak algılıyoruz. CHP Milletvekili Kamer Genç’in sarf ettiği bu sözlerini Dersim’e ve Kürtlere dönük sürdürülen asimilasyoncu zihniyetin bir parçası olarak görüyoruz. Söz konusu kişi ve partisinin bu zihniyetine göre yıllarını Kürt müziğine, sinemasına tiyatrosuna ve şiire adamış biz sanatçılar ve edebiyatçılar Dersim’e ihanet ediyoruz. Kürtçe konuşan annelerimiz, ninelerimiz, dedelerimiz meğer bize asimile ediyorlarmış. Bir asırdır verilen varoluş mücadelesi meğer yanlış imiş! Sadece Kürtçe şarkı söylediği için hapis yatan, sürgüne gitmek zorunda kalan, Kürtçe sanat yaptığı için bedel ödeyen bunca insan yanlış yoldaymış meğer." şeklinde konuştu.

Devletin bile itiraf ettiği ve vazgeçme noktasına geldiği bu politikaların Dersimli bir milletvekili tarafından bu şekilde savunulmasını esefle karşıladıklarını belirten Deniz Deman, "Biz sanatçılar dilimize, kültür-sanat ve edebiyatımıza dönük bu inkarcı yaklaşımları hangi saiyasi oluşum tarafından yapılırsa yapılsın ret ediyoruz. Aslını inkar eden bu haramzadeliği kabul emiyor ve kınadığımızı belirtiyoruz." dedi. Açıklama, Kamer Genç’e tepki olarak Kürtçe şarkıların söylenmesi ile son buldu.