Narkotik köpeklere sertifikaları verildi

Gümrük Müsteşarlığı'nın uyuşturucunun tespiti ve caydırıcılık amacıyla kullandığı narkotik dedektör köpekler ve idarecileri düzenlenen bir törenle sertifikalarını aldı. 20 Haziran'dan itibaren göreve başlayacak olan Narkotik köpekler, gümrüklerde kaçakçılıkla mücadele edecek.

Narkotik köpeklere sertifikaları verildi
Ulus‘taki Gümrük Müsteşarlığı binası önünde düzenlenen törende Müsteşar Yardımcısı Neşet Akkoç, gümrüklerde ve havaalanlarında toplam 23 adet narkotik dedektör köpeği görev yaptığını belirtti. Akkoç, bunların 4 adetinin Silah-Mühimmat/Patlayıcı Dedektör Köpeği olduğunu, ayrıca 3 adet de ilk defa geçen yıl Kasım ayında yetiştirilen Çay ve Tütün Dedektör Köpeği olduğunu ifade etti. Bu köpekler sayesinde yaklaşık 1 milyon 824 bin TL civarında kaçak çay ve tütün yakalandığını kaydeden Akkoç, "Bugün ise 5 adet narkotik dedektör köpeğimiz, ve 4 adet de çay-tütün köpeğimizin ilk defa mezuniyetini burada düzenliyoruz" dedi.

Türkiye‘de ilk defa bu çay-tütün köpeklerini yetiştirdiklerini ve önemli neticeler aldıklarını belirten Akkoç, "İnşallah, Gümrük ve Muhafaza Genel Müdürlüğü‘ne ait olarak Köpek Eğitim Merkezi‘ni Akyurt‘ta kurmayı planlıyoruz. Bununla ilgili artık ihale sürecine doğru yavaş yavaş ilerliyoruz. 2012 yılı içerisinde de çok güzel bir köpek eğitim merkezini faaliyete geçirmeyi düşünüyoruz" diye konuştu.

Asayiş ve gıda ile ilgili köpekler de yetiştireceklerini söyleyen Akkoç, böylece kaçakçılığı da önlemiş olacaklarını dile getirdi.

MİNİ GÖSTERİ

Sertifikalarını almak için Gölbaşı‘ndaki eğitim merkezinden Ulus‘taki tören alanına getirilen narkotik dedektör ve çay-tütün dedektör köpekleri, gösterilerini sunmak için basın mensuplarının önüne çıkarıldı. Törende, anons çekmek isteyen bazı gazeteciler zor anlar yaşadı. Eğitimcilerin köpekleri bağlı tutarak idare ettiği köpekler daha sonra gösterilerini sundu. Psiko isimli bir köpek, eğitimcileri tarafından bir aracın önüne saklanan küçük bir paket içindeki uyuşturucu maddeyi bulmak için alana getirildi. Burada büyük uğraşlar veren Psiko, kalabalıktan etkilenerek saklanan paketi bulamazken, Paula isimli köpek ise kısa sürede saklanan uyuşturucu maddeyi buldu.

Köpeklerin eğitmeni Cumhur Aydın, paketi bulamayan Psiko isimli köpeğin, kalabalıktan etkilendiğini bu yüzden de konsantre olamadığını söyledi. Ayrıca gazetecilerin de arama noktasına yakın olmasından dolayı Psiko‘nun böyle bir problem yaşadığına dikkat çeken Aydın, gümrük noktaların da aramaların gerçekleştirildiği arama hangarlarının ise modernleşme çalışmalarının ardından hemen hemen hepsinin kapalı hale getirildiğine dikkat çekti. Bu yüzden dış etkilere kapalı alanda köpeklerin daha başarılı olduğunu belirten Aydın, Psiko‘nun da başarılı bir köpek olduğunu ifade etti.

Gösterilerini sunan dedektör köpekler ve eğitimcileri sertifikalarını ve hediyelerini aldı. Eğitimlerini tamamlayan bu köpekler 20 Haziran tarihinde belirlenen gümrük noktalarında göreve başlayacak. Ayrıca Gölbaşı‘ndaki Ulusal Köpek Eğitim Merkezi‘nde eğitimlerine devam eden diğer 4 adet çay-tütün dedektör köpeği ile idarecisinin ise 24 Haziran‘da sertifikalarını alacakları belirtildi.

Kaynak: İHA