Medvedev 13 Haziran’Da Taşkent’E Geliyor

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’in 13 Haziran’da Özbekistan’a geleceği bildirildi.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’in 13 Haziran’da Özbekistan’a geleceği bildirildi.

Daha önce 14 Haziran’da günü birlik yapılacağı belirtilen ziyaretin 13-14 Haziran günleri arasında gerçekleşeceği açıklandı.

Kremlin Basın Merkezi Medvedev’in 13-14 Haziran günleri arasında Özbekistan’a iki günlük resmi bir ziyarette bulunacağını bildirildi.

15 Haziran’da Kazakistan’ın başkenti Astana’da yapılacak Şanghay İşbirliği Örgütü(ŞİÖ) Devlet Başkanları zirvesi öncesinde Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov’un daveti üzerine gerçekleşecek ziyarette tarafların ikili ilişkileri ele alacağı ve genel durum değerlendirmesinde bulunacağı kaydedildi

En son Haziran 2010’da Taşkent’e yapılan ŞİÖ devlet başkanları zirvesi için Özbekistan’a gelen Medvedev, son resmi ziyaretini ise Ocak 2008’de gerçekleştirmişti. Önceki resmi ziyaretinde Özbekistan’ı yakından ilgilendiren bölgesel su sorunu konusunda “Hiçbir bölge ülkesi su konusunda bir diğer ülke çıkarımı düşünmeden hareket etmemeli” diyen Medvedev’in bu konuda nasıl bir tavır takınacağı ise merak konusu.

Özbekistan, Tacikistan’la yaşadığı su sorunu konusunda Rusya’nın kendisinden yana tavır takınmasını istiyor. Özbekistan, Orta Asya’da sınır aşan suların başında bulunan Tacikistan ve Kırgızistan’ı bölgedeki su potansiyelini olumsuz etkileyen büyük barajları yapmak ve var olan barajlardan da gerekli normlarda su bırakmamakla suçluyor.