CHP, bir kez daha AYM'ye gidiyor

AK Parti ve MHP'den sonra CHP de Antalya mitingini yaptı. Özellikle belediyelerin başarısızlıkları, burada CHP'yi geriletmiş durumda.

CHP, bir kez daha AYM'ye gidiyor
AK Parti ve MHP'den sonra CHP de Antalya mitingini yaptı. Özellikle belediyelerin başarısızlıkları, burada CHP'yi geriletmiş durumda. Kılıçdaroğlu da aylar önce bunu bizzat kendisi itiraf etmişti. "Oylarımızın düştüğü tek büyükşehir Antalya." demiş ve belediyenin başarısızlığını kabul etmişti. Dün bunu telafi etmek için meydandaydı. Fakat Erdoğan'ın çok gerisinde kaldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün artık farklı rüzgarların esmeye başladığı kalelerinden birinde; Antalya'daydı. Burası, eski genel başkanı Deniz Baykal'ın memleketi. Kendisini havaalanında karşılayanlar arasında Baykal da vardı. Burası aynı zamanda, kendisinin bile adeta gözden çıkardığı bir şehir. Aylar önce gazetecilere açıklama yapmış, oylarının düştüğü tek şehrin Antalya olduğunu söylemiş ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın'ı açık açık eleştirmişti. Dün Baykal'la birlikte Akaydın da kendisini karşılamaya gelmişti.

CHP lideri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den sonra Kepez Arena Kapalı Spor Salonu önündeki meydanda miting yaptı. Toplanan kalabalık gazetecilere soruyor: "Tayyip Erdoğan'ın mitingi mi, yoksa bu miting mi kalabalık?" Anlaşılan meydanda psikolojik bir savaş yaşanıyor. Erdoğan ve Bahçeli'nin de mitinglerini aynı alanda gözlemleyen biri olarak CHP'nin topladığı kalabalığın AK Parti'den çok az olduğunu söyleyebilirim. Elmalı'dan bir belde belediyesinin, resmi plakalı belediye otobüsünü CHP bayrakları ile süslemiş vaziyette vatandaşları alana taşıdığına şahit oluyorum. 2009'da yüzde 35,5 oyla 29 belediye başkanlığı kazanan CHP, belediyelerin bütün imkânlarını seferber etmesine rağmen kalabalık yine de beklenenin altında.

Meydanda ilginç manzaralara rastlıyoruz. CHP-MHP koalisyonu sanki meydana yansıyor. Orta yaşın üzerinde bir çifte 'manzara'yı soruyoruz. Cevap şaşırtıcı; "Ben 40 yıllık CHP'liyim ama bu seçimde oyları paylaştık, eşim MHP'ye ben CHP'ye oy vereceğim." diyor. Sebebini ise MHP'nin barajı aşamama endişesi olarak açıklıyor. Finike'den geldiğini ifade eden bir amca 'AK Parti gitsin de kim gelirse gelsin' söylemi içinde. Hatta CHP-MHP ve BDP koalisyonuna bile razı.

Kuşkusuz bu seçim 2 yıl önce belediye başkanlıklarına gelen CHP'lilerin de değerlendirileceği bir seçim olacak. 'Bugün belediye seçimi olsa Akaydın'a oyumu vermem' diyen birine rastlıyorum. Ancak bu seçimin başka olduğunu vurguluyor. Yine de bu söylem 'CHP'li biri bunu söylüyorsa, kararsız seçmen ne yapar?' sorusuna cevap niteliğinde. Başbakan Erdoğan da Antalya mitinginde Kılıçdaroğlu'ndan fazla Akaydın'ı eleştirmişti. Partisinden daha fazla oy alarak başkan seçilen Akaydın'ın 2 yıllık başarısız yönetimi, bu seçimi etkileyecek gibi. Ayrıca CHP'li Manavgat ve Muratpaşa belediyelerindeki yolsuzluk operasyonları hatta bazı başkanların bu sebeple hapiste olması CHP'nin imajını bozmuş durumda. Ayrıca, bağımsız aday olan Ergenekon sanığı Albay Atilla Uğur'un CHP oylarını böleceği de kesin.

Antalya 'CHP'nin kalesi' gibi algılansa da bu kez durum değişecek gibi gözüküyor. 14 vekil çıkaracak Antalya'da CHP oyları geçen seçime göre gerilese de yine mevcut 5 vekili koruyacak gibi. 6'ncı vekili alabilmek için MHP ile yarışması gerekiyor. Birkaç bin oy farkıyla 1 vekilini MHP'ye bile kaptırabilir.

Kadınlar için 'Eşitlik Bakanlığı' kuracağız

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün kadın gazeteci ve yazarlarla kahvaltılı programda bir araya gelerek partisinin 'Kadın Raporu'nu açıkladı. "CHP, Türkiye'de kadın-erkek ilişkilerinde büyük bir zihniyet dönüşümünü başlatacak." diyen Kılıçdaroğlu, kadınlar için 'Eşitlik Bakanlığı' kuracaklarını belirtti. Bütçe oluşturulurken kadın-erkek eşitliğinin ana kriterlerden birisi olacağını dile getiren CHP lideri, şu ayrıntıları verdi: "Kadınlara daha çok kamu kaynağı ayrılacak. Kadına karşı şiddete sıfır tolerans politikası izleyeceğiz. Koruyucu kurumların 24 saat hizmet vermelerini temin edeceğiz. Polis karakollarında aile mahkemelerinde özel aile içi şiddet birimleri oluşturacağız. Kadına karşı şiddete göz yuman polis, hakim, savcı gibi tüm görevlilere karşı etkin sorumluluk mekanizmaları oluşturacağız."

Kemal Kılıçdaroğlu, kadınların siyasette daha fazla yer alması için gerekli düzenlemeleri yapacaklarını da bildirdi. İstanbul Dedeman Otel'deki toplantıya, Nazlı Ilıcak, Ruhat Mengi, Meliha Okur gibi isimler katıldı. CHP lideri daha sonra, İstanbul'un 3. bölgesindeki bazı ilçeleri gezdi. Sadece Bahçelievler'de kısa bir konuşma yaptı. Bakırköy'de Engelli Festivali'ne, Ataköy'de ise Cumhuriyet Halkevleri yıl sonu törenine iştirak etti. Bağcılar'da bir restorana giren Kılıçdaroğlu, burada kuru fasulye, pilav, cacık yedi ve vatandaşlarla sohbet etti.

CHP, bir kez daha AYM'ye gidiyor

CHP, devlet bakanlıklarını kaldıran ve Bakanlar Kurulu'nun yapısını değiştiren Kanun Hükmünde Kararname yetkisinin de içinde olduğu 4 kanunu Yüksek Mahkeme'ye götürmeye hazırlanıyor. 6223 sayılı Yetki Kanunu'nun yanı sıra 6215, 6217 ve 6225 sayılı kanunların iptalini isteyecek. Kılıçdaroğlu, "Bu, yeni Bakanlar Kurulu ile ilgili bir olay değil. Yetki yasası, Anayasa Mahkemesi kararlarına bakıldığında Anayasa'ya aykırılık oluşturuyor. Bunu en başta söylemiştik. Tamamen siyasi şova dönük bir şey.'' yorumunu yaptı