Şeker Hastalarına Numune Hastanesi’Nden Oksijenli Tedavi Müjdesi

Türkiye’nin kendi alanında en büyük kompleksi olan Hiperbarik Oksijen ve Yara Bakım Merkezi Ankara‘da yapılacak. Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Akyurt Hiperbarik Oksijen ve Yara Bakım Merkezi‘nin temeli törenle atıldı.

Türkiye’nin kendi alanında en büyük kompleksi olan Hiperbarik Oksijen ve Yara Bakım Merkezi Ankara‘da yapılacak. Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Akyurt Hiperbarik Oksijen ve Yara Bakım Merkezi‘nin temeli törenle atıldı.

Ankara Numune Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nurullah Zengin böyle bir merkez için bir yılı aşkın bir süredir planlama yaptıklarını, hayalini kurdukları bu projenin ilk adımını atmak üzere burada olduklarını söyledi. Hiperbarik Oksijen Tedavisi‘nin modern tıbbın yeni uygulamalarından biri olduğuna değinen Zengin, tedavinin dünyada ve Türkiye’de artık bir uzmanlık alanı olduğunu kaydetti.

Bu uygulamanın çok çeşitli hastalıklarda uygulanabildiğine değinen Prof. Dr. Nurullah Zengin, “Soba zehirlenmelerinden vurgunlara, yara tedavisinden işitme ve görme kayıplarına kadar pek çok alanda tedavi edici etkisi bilimsel olarak ispatlanmış durumda. Ülkemizde bu modern uygulamayı daha geniş bir şekilde kullanmaya ihtiyaç var ve Bakanlığımız ulusal düzeyde bu konuda bir planlama yapmış durumdadır. İşte Türkiye çapında planlamanın bir parçası olarak bu merkezlerin en kapsamlısını inşallah burada kuracağız.” dedi.

Zengin, Akyurt’un hava alanına yakın olmasının ve ambulans uçak ve helikopterlerle acil durumlarda hava yolunun daha etkin bir şekilde kullanılabilmesi ile bu merkezin Türkiye’ye hizmet vereceğini söyledi.

Başhekim Zengin, hedeflerinin temeli atılan tedavi birimi ile birlikte, hastane binasını da modern teknoloji ile donatarak hizmetlerini devam ettirmek olduğunu, bir sonraki aşama da ise, başta yara bakımı hastaları olmak üzere burada tedavi gören hastaların ihtiyaçlarına göre planlanan rehabilitasyon alanları, sosyal aktivite alanları ve hasta otelleri oluşturarak halka hizmet etmek istediklerini belirtti.

Törene, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, Ankara İl Sağlık Müdürü Mustafa Aksoy, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, Akyurt Belediye Başkanı Gültekin Ayantaş, mülki amirler ve yüzlerce vatandaş katıldı.



DEPREMZEDELER VE SOLUNUM YETMEZLİĞİNE DE BAKACAK

Hiperbarik Oksijen Tedavisi (HBOT) bir basınç odasında tümüyle basınç altına alınan bir hastaya aralıklı olarak yüzde 100 oksijen solutmak suretiyle uygulanan bilimsel ve modern medikal bir tedavi yöntemi. Bu tedavi yöntemi yarım asrı aşan bir süredir değişik hastalıklarda kullanılmakta olup, 1960’lı yıllardan itibaren tıbbi literatüre HBOT ile ilgili yayınlar katılmaya başladı. Hiperbarik Oksijen Tedavisi, oksijenin solunumu, taşınması veya dokulara dağılımı aşamasındaki aksaklıklara bağlı olarak ortaya çıkan hücresel oksijen yetmezliğine karşı kullanılan etkin bir tedavi yöntemidir.

Ağır oksijen yetmezliği ile seyreden yıkılan binaların altında kalan depremzedeler veya trafik kazaları sonucu şiddetli ezilmeler sonucu gelişen travmatik doku hasarları, karbonmonoksit ve duman solunmasına bağlı ölümcül zehirlenmeler, şeker hastalığına, sigara veya çok çeşitli nedenlere bağlı dolaşım yetersizliği sonucunda gelişen iyileşmeyen yaralar, kemik iltihapları, yanıklar, radyasyon hasarları ve gazlı kangren gibi birçok enfeksiyonda hastalığın gidişatının iyileştirilmesi açısından önemli yararlar sağlıyor.