Mardinli 100 Öğrencinin İstanbul Hayali Gerçekleşti

Mardin’in Midyat ilçesinde sürdürülen ‘Okumak İstiyorum’ projesinin 100 başarılı öğrencisi İstanbul’dan döndü. Öğrenciler, 3 günlük gezi kapsamında tarihi ve turistik mekânları dolaşmanın yanı sıra birçok ilki yaşadı.

Mardin’in Midyat ilçesinde sürdürülen ‘Okumak İstiyorum’ projesinin 100 başarılı öğrencisi İstanbul’dan döndü. Öğrenciler, 3 günlük gezi kapsamında tarihi ve turistik mekânları dolaşmanın yanı sıra birçok ilki yaşadı.

Bazıları ilk kez anne ve babasından ayrılan öğrenciler, İstanbul‘a havayolu ile gidip geldi. İlk kez deniz görüp vapura binen öğrenciler, kaldıkları kardeş ailelerle sarsılmaz kardeşlikler inşa etti.

Öğrencilere gezi sırasında kardeş ailelerin yanı sıra Burç Koleji‘nden görevli öğretmenler de eşlik etti. Panorama Müzesi’yle başlayan gezi, Sultanahmet Camii, Topkapı Sarayı, Ayasofya Müzesi, Dikili Taş ve Yerebatan Sarnıçı‘nda devam etti. Öğrenciler Eminönü’nde ekmek arası balık yedi.

Kardeş ailelerden veli Mahmut Kamar, “Çok güzel bir duygu. Yani bu insanların görmediğimiz memleketlerden buraya gelmesi, bizim çocuklarla kaynaşması, bizim onları tanımamız, onların bizi tanıması böyle anlatılacak bir duygu değil, gerçekten yaşamak lazım” dedi. Projenin önemine değinen Kamar, “Bunun ilerdeki yansımaları olacaktır. Mardin’e gelip çocukları ziyaret edeceğim" diye konuştu. Kamar ailesinde, yaşıtı Fatih Kamar’la tanışmaktan dolayı kendisini çok şanslı hissettiğini belirten Şehmus Demirel, “ Çok şanslıyım, bana bu imkanı sağlayanlara çok teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

“OSMANLI TORUNU OLMANIN ONURUNU YAŞADIM”

Panorama Müzesi ziyaretinde oldukça etkilendiğini anlatan Mardinli öğrenci Necat Aktan, "İlk girdiğimde ve eski eşyaları gördüğümde çok duygulandım. Doğu ve Batı kardeşliğinin önemini anladım. İlk gördüğümde kendimi adeta savaşta hissetim ve Osmanlı torunu olmanın onurunu yaşadım. Kardeşliğimizi bozmak isteyenler başarılı olamayacak” dedi.

Öğrencilerden Mizgin Aksu ise, “Hem havada hem karada hem de denizde çok güzel vakit geçirdik. Bizi ağırlayan aile de mutlu etmek için uğraştı. Biz de elimiz boş gelmedik, Midyat’a özgü hediyeler getirdik. İlk gittiğimde birazcık yabancılık çektim ama hemen ısındım. Kendimi evimdeymiş gibi hissettim. Kürdüm diye bana ayrı muamele yapmadılar, Kardeş olduğumuzu anlatılar” şeklinde duygularını ifade etti.

Mardin Valiliği koordinatörlüğünde, Midyat ve Köyleri Kültür ve Dayanışma Derneği (MİKAD) tarafından sürdürülen ‘Okumak İstiyorum’ projesi, Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından finanse ediliyor.