İlesam‘dan Arvasi Toplantısı

Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) İstanbul Şubesi, Çınaraltı Sohbetleri‘nin yirmi dokuzuncusunu S.Ahmet Arvasi hakkında düzenledi.

Gazeteci Hüdavendigar Onur, yaptığı konuşmada, Arvasi‘nin fikir adamı olarak bir neslin üzerinde emeği olduğu gibi gelecek nesilleri de etkileyeceğini anlattı. Arvasi‘nin bulunduğu dönemin bütün konularına yazılarında değindiğini ve çareler ürettiğini belirten Onur, Arvasi‘nin İmam-ı Azam, Ahmet Yesevi, İmam-ı Gazali, İmam-ı Rabbani gibi büyük İslam kahramanları ile Bilge Kağan, Fatih Sultan Mehmet gibi Türk büyüklerinden de etkilendiğinin görüldüğünü söyledi.

Arvasi‘ye sevenlerinin "Asrın Yesevisi" ünvanını verdiğini belirten Onur, Arvasi‘nin insanın eğitimi, diyalektik ve estetik ve milliyetçilik konularında görüşlerinin birçok üniversitede tezlere konu olduğunu belirtti.

Onur, konuşmasında, Arvasi‘nin sanat ve estetik konularında görüşlerini aktarırken "Arvasi‘ye göre, İslâm‘da güzel sanatlar, müminleri sufli yani aşağılık hislerden kurtarıp ulvi yani yüce heyecanlara doğru yükselten değerlerdir" dedi.

Şanlı Peygamberimizin, güzel sanatlar içinde şiire ve şaire hususi bir değer verdiğini anlatan Onur, bu konuda Arvasi‘nin sözlerine yer verdi.

Arvasi, bu konuda şöyle diyor: "Zaten yüce sahabi kadrosu içinde pek çok Peygamber Şairi vardı. Bunlardan en meşhurları olan Hassan bin Sabit için kendi mescidinde özel bir hususi minber yaptırmışlardı. Güzel tabiat seslerini ve insan sesini sever, Kur‘an-ı Kerimi teganniye kaçmadan okuyan, güzel sesli hafızları da dinlerken hususi haz duyarlardı. Hitabete ve kitabete önem verirlerdi. Şanlı Peygamberimiz, şehirlerimizin de mamur olmasını emrederek mimari dehanın ortaya çıkmasını isterlerdi."

İLESAM‘ın tertip ettiği "Asrın Yesevisi Seyyid Ahmet Arvasi" toplantısında çeşitli din kitaplarının yazarı mütercim Ali Nar söz aldı. Ali Nar hoca, Arvasi‘nin Kendini Arayan İnsan adlı kitabını okuduğunda çok etkilendiğini ve bir dergide kitap hakkında bir tanıtım yazısı yazdığını söyledi. Ali Nar, o zamanlar Arvasi‘yi tanımadığını, birkaç yıl sonra karşılaştığını, Arvasi‘nin de yazıdan dolayı teşekkür ettiğini bildirdi.

İLESAM İstanbul Şubesi Başkanı Cafer Vayni de, Arvasi gibi fikir öncüleri hakkında toplantılar tertip etmeyi sürdüreceklerini bildirdi.

Ahmet Arvasi‘yi anma toplantısında gazeteci Recep Arslan, 12 Eylül öncesi Ankara‘da ülkücü gençlik liderlerinden olan Davut Haskırış, Avukat Selahattin Arpacı da hatıralarını anlattı. Toplantıya yazar Mehmet Nevzat Kürüm ile Mali Müşavir Seyfettin Özkanca‘nın da aralarında bulunduğu seçkin bir davetli topluluğu katıldı.

Kaynak: İHA