Fiyab "Çin Pazarı"Na Göz Dikti

Türk sinemasını 300 milyon seyircisi bulunan Çin pazarına taşımayı hedefleyen Film Yapımcıları Meslek Birliği (FİYAB), Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle 20-27 Mayıs arasında Pekin ve Şangay‘da ‘‘Türk Filmleri Haftası‘‘ düzenleyecek.

Pekin Tanıtma Müşavirliği ve Büyükelçiliğinin işbirliğiyle iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerinin 40. yılı dolayısıyla düzenlenecek etkinlikte, Zülfü Livaneli‘nin kaleminden Atatürk‘ün hikayesini anlatan ‘‘Veda‘‘ filminin galası yapılacak.

Şener Şen, Zülfü Livaneli ve Melisa Sözen‘in de katılacağı etkinlikte, ‘‘New York‘ta 5 Minare‘‘, ‘‘Kosmos‘‘, ‘‘Av Mevsimi‘‘, ‘‘Bal‘‘, ‘‘Romantik Komedi‘‘ ve ‘‘Denizden Gelen‘‘ filmleri, Çin seyircisiyle buluşacak.

FİYAB Başkanı Galip Gültekin, yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olarak 2005 yılında kurulan birliğin amacının Türkiye‘deki film yapımcılarını bir araya getirmek, eser sahiplerinin haklarını korumak, Türk sinema sektörünün gelişimini ve uluslararası platformda üst düzeye taşınmasını sağlamak olduğunu söyledi.

Türkiye‘de sinema alanında önemli gelişmeler yaşandığını, seyirci sayılarının yükseldiğini ve sinemanın ciddi sektörel yapılanmalara gittiğini anlatan Gültekin, ayrıca son yıllarda Türk dizi filmleri ve sinemasına yurt dışında ilginin arttığını vurguladı.

Bu kapsamda FİYAB‘ın da yurt içi ve yurt dışında çalışmaları olduğunu ifade eden Gültekin, ‘‘Geçen yıl yaklaşık 10 etkinlik yaptık. Bunların arasında, yapımcıların yurt dışında ortak yapımlarını güçlendirme amacıyla düzenlenen toplantılar yer alıyor. Münih‘te ve Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında ABD ve Avrupa‘dan gelen yapımcılarla, ortak yapım konusunda paneller yaptık. Ayrıca geçen yıl Polonya, Finlandiya, Montreal ve KKTC‘de festivaller düzenledik‘‘ dedi.

-‘‘AMACIMIZ, TÜRK SİNEMASININ ÇİN PAZARINDA TANITILMASI‘‘-

Kaynak: AA