Ygs‘deki ‘Şifre‘ İddiaları

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanvekili Yekta Saraç, ‘şifre‘ iddialarıyla gündeme gelen YGS‘de şu ana kadar herhangi bir haksızlık, adaletsizlik veya kopyayla ilgili somut bir bulguya ulaşılmadığını söyledi.

Çukurova Üniversitesi‘nin (ÇÜ) ev sahipliğinde Devlet Su İşleri (DSİ) Baraj Tesisleri‘nde gerçekleştirilen ‘İlahiyat Fakülteleri 17. Dekanlar Toplantısı‘na katılmak üzere Adana‘ya gelen YÖK Başkanvekili Yekta Saraç, gazetecilerin ‘şifre‘ iddialarıyla gündeme gelen Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile ilgili sorularını yanıtladı. Konunun üzerinde hassasiyetle durulduğunu belirten Saraç, gereken soruşturma ve incelemenin de yapıldığına dikkat çekti. Saraç, "Somut bir şekilde dile getirilen şifre

iddialarıyla ilgili olarak bugüne kadar herhangi bir haksızlığa, adaletsizliğe veya kopyaya yol açtığına dair bir bulguya ulaşılamadı. Savcılık tarafından yapılan soruşturmada da yine aynı kanıya varıldı ve bu yönde bir açıklama yapıldı" dedi.

Savcılık açıklamalarının ardından YGS sonuçlarının açıklandığını hatırlatan Saraç, ‘şifre‘ iddialarının gündeme gelmesiyle birlikte yaşanan süreçte öğrencilerin de olumsuz etkilendiğini söyledi. Saraç, "Tabii ki öğrencilerimizin yapılan onca tartışmadan sonra yeniden sınava motive olmaları çok zor olacak. Ama her şeye rağmen gençlerimizin bunu başaracağına inanıyorum. Öğrencilerimiz, gönül rahatlığıyla yapılacak olan sınava kendilerini en iyi şekilde hazırlamalılar" diye konuştu.

Yapılan sınavlarda kopyanın önüne geçilebilmesi noktasında bir takım tedbirler alınarak bir dizi yeni kararların hayata geçirildiğini hatırlatan Yekta Saraç, alınan tedbir ve kararlarla ilgili tecrübe edinilmemesinden kaynaklı bir takım sorun ve sıkıntıların yaşanabileceğini söyledi. Saraç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Zaten tüm bu tedbir ve alınan kararlar, sınavların güvenirliğini yükseltme amacına yönelik atılan adımlardır. Bugün gündeme gelen kopya iddiaları, her ne kadar önceki yıllarda yapılan sınavlarla ilgili iddialara göre çok daha önemli. Ancak bu yıl yapılan sınavın önceki yıllardaki sınavlara göre daha emniyetli bir şekilde icra edildiğine inanıyorum."

Kaynak: İHA