Vali Özçimen: Ar-Ge Ve Yenilikçilik Mali Destek Programı Farkındalık Oluşturacak

Doğa Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Yönetim Kurulu üyesi ve Bolu Valisi İbrahim Özçimen, “Kalkınma ajansları nezdinde ilk defa tasarlanan ‘Ar-Ge ve Yenilikçilik Mali Destek Programı’, bilişim, ar-ge ve teknoloji sektörlerinin ağırlık merkezi olan bölgemizde farkındalık oluşturacak.” dedi.

Doğa Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Yönetim Kurulu üyesi ve Bolu Valisi İbrahim Özçimen, “Kalkınma ajansları nezdinde ilk defa tasarlanan ‘Ar-Ge ve Yenilikçilik Mali Destek Programı’, bilişim, ar-ge ve teknoloji sektörlerinin ağırlık merkezi olan bölgemizde farkındalık oluşturacak.” dedi.

MARKA’nın, ‘KOBİ’lerin Rekabet Gücünün Arttırılması 2011 ve AR-GE Yenilikçilik Mali Destek Programları’ bilgilendirme toplantısı Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda yapıldı. Toplantıya, Bolu Valisi İbrahim Özçimen, MARKA Genel Sekreteri Erkan Ayan, Bolu’da bulunan kamu kurum temsilcileri, sanayi ve ticaret odası üyeleri, esnaf ve sanatkârlar katıldı.

Özçimen, toplantıda yaptığı konuşmada, MARKA’nın yerel girişimciliğin desteklenmesi, yerel potansiyellerin harekete geçirilmesi, proje üretme kapasitesinin geliştirilmesi için sadece merkezden yönlendirilen ve içe dönük modeller yerine, esnek, dinamik ve dışa dönük, yerelden dünyaya kalkınma stratejilerini bizlerle birlikte hazırlayacak ve işbirliği ve koordinasyonla bu stratejilerin özellikle bölgenin kalkınma planlarının sahada etkin şekilde uygulanmasını sağladığını kaydetti.

Özçimen, ülkede 26 kalkınma ajansından biri olan MARKA’nın Yalova, Kocaeli, Sakarya, Bolu ile Düzce illerinde faaliyet gösterdiğini hatırlatarak, “2010 yılı içinde personel istihdamını tamamladıktan sonra kurumsal yapılanmasını hızla gerçekleştirmiş ve bu bölge için esnek, dinamik ve dışa dönük, yerelden dünyaya kalkınma stratejileri geliştirmek ve bu stratejilerin sahadaki etkinliğini sağlamak amaçlı faaliyetlerle hizmetlerine gayretle devam etmekte.” dedi.

MARKA’nın kurulduğu günden itibaren önemli faaliyetler gerçekleştirdiğine vurgu yapan Özçimen, şöyle devam etti: “Bölgemizin tüm paydaşlarıyla birlikte Yalova, Sakarya, Bolu, Düzce ve Kocaeli illeri için 2010-2013 TR42 Doğu Marmara Bölge Planı hazırlanmış ve bu plan Başbakanlık DPT Müsteşarlığı tarafından da uygun görülerek Eylül 2010 ‘da yürürlüğe girmiştir. Bölgenin kalkınmasına yön veren, ışık tutan bölge planı, katılımcı ve bölgenin her kesimini kucaklayan bir anlayışla hazırlanmıştır. Kamu kesimi, özel sektör ve sivil toplumdan tüm çevrelerin ihtiyaçlarını, talep ve beklentilerini içermek yoluyla Bölgeyi geleceğe taşıma amacını taşıyan Plan; yoğun çalışmalar sonucu elde edilen tüm verilerin ışığında belirlenmiş temel strateji ve öncelikleri ile Bölgenin kalkınma eksenini ortaya koymaktadır.”

Özçimen, 2010 yılı için teknik destek ve mali destek programlarının hayata geçirildiğini aktardı. Özçimen, “Teknik destek ve doğrudan faaliyet destekleri ile 2011 yılı faaliyetlerine de hızla devam eden Kalkınma Ajansı şimdi de bu bilgilendirme toplantısının konusunu teşkil eden; kar amacı güden kuruluşlara yönelik iki ve kar amacı gütmeyen kuruluşlara yönelik bir karşılıksız mali destek projesini başlatıyor.” diye konuştu.

Özçimen, 7 milyon lira bütçeli ‘KOBİ’lerin Rekabet Gücünün Artırılması Mali Destek Programı’yla KOBİ’lerin rekabet gücünü artırıcı faaliyetlerin desteklenmesine 2011 yılında da devam edileceğinin altını çizdi. Özçimen, şunları kaydetti: “Türkiye’de kalkınma ajansları nezdinde ilk defa tasarlanmış bir program olan 9 milyon lira ‘Ar-Ge ve Yenilikçilik Mali Destek Programı’ da bilişim, ar-ge ve teknoloji sektörlerinin ağırlık merkezi olan bölgemizde farkındalık oluşturmanın ötesinde önemli sınai ve iktisadi dönüşümleri başlatabilecek bir program olacaktır. Ar-Ge ve Yenilikçilik Mali Destek Programı kar amacı güden ve gütmeyen kuruluşlar için iki boyutlu olarak tasarlanmıştır. Gerek KOBİ vasfındaki kar amacı güden kuruluşların bu alandaki çalışmalarına destek verecek ve gerekse kamu kurumu ve sivil toplum kuruluşları gibi kar amacı gütmeyen kuruluşların yenilikçilik ihtiyaçlarına cevap verecektir.”