İmam Recep Koyuncu’Dan Örnek Çalışma

Rize’nin Halatçılar Mahallesi Cami İmam Hatibi Recep Koyuncu, altı yıl süren çalışmaları ile Rize’nin tarihine ışık tutacak 11 kitap yazdı.

İmam Hatip Recep Koyuncu, görevinin yanı sıra yaptığı bilimsel nitelikli çalışmalar ile dikkat çekiyor. Koyuncu, 6 yıl önce kurduğu Çınar Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği çatısı altında bir çok kültürel hizmete imza attı. Osmanlı Dönemi mezar taşları üzerinde yoğunlaşan Koyuncu, 4 bin 300 tarihi değer taşıyan mezar taşı ve diğer kitabeleri temizleyerek fotoğrafladı. Rize’de tarihi değeri bulunan mezar taşı, serenderler, kemer köprüler ve ahşap camileri tespit ederek bu kültürel varlıkların envanterini çıkardı. Koyuncu, çektiği binlerce fotoğraf ve günümüz Türkçesi’ne çevrilen Osmanlıca yazılar ile 11 kitap yazdı. Koyuncu, tarafından hazırlanan bu kitaplar ücretsiz olarak kitapseverlerin hizmetine sunuldu. Koyuncu’nun son olarak “Rize İli Derepazarı İlçesi Tarihi Mezar Kitabeleri” isimli kitabı geçtiğimiz günlerde basımı tamamlanarak hizmete sunuldu.

Çalışmaları ile ilgili açıklama yapan Recep Koyuncu, “Mezar taşları geçmişimizle ilgili bilgilerin gelecek nesillere ulaştırılmasında en önemli yazılı kaynaklardır. Maalesef çoğu bilinçsizlik yüzünden her geçen gün sayıları azalmaktadır. Ben ve arkadaşlarım bu konu üzerinde yoğunlaşarak envanter çalışmalarına başladık. Bugüne kadar şehrimizin her bölgesine ulaşmaya çalıştık. Neticesinde tespit ettiğimiz 4 bin 300 adet kitabeyi temizleyip fotoğrafladık. Bundan önce İyidere ilçesini kitaba dönüştürmüştük. Bu seferde Derepazarı ilçesini tamamladık. Çok güzel bir çalışma oldu” dedi.

Kaynak: İHA