İlk Hıdırellez ateşi Edirne de şenliklerle yakıldı

Baharın müjdecisi, bolluk ve bereketin simgesi olarak kabul edilen Hıdırellez kutlandı. Kadınlar, erkekler dileklerinin kabulü için yakılan ateşlerin üzerinden atladı.

İlk Hıdırellez ateşi Edirne de şenliklerle yakıldı
Baharın müjdesi, bolluk ve bereketin simgesi olarak anılan Hıdırellez gecesinde şehirlerde sokaklarda ve meydanlarda ateşler yakıldı. Şarkılar eşliğinde, kadınlar, erkekler, çocuklar el ele tutuşup ateşin üzerinden atlayıp, dileklerinin kabul olmasını istediler.

İzmir'de Hıdırellez eğlencesinin adresi Kordon'du. Kordon'u dolduranlar müzik eşliğinde çalıp oynadılar. Havanın kararmasıyla birlikte yakılan ateşlerden atlayanlar, iyi dilek temennilerinde bulundu. Ev isteyenler ev, çocuk isteyenler oyuncak bebek, araba isteyenler araba maketlerini, gül ağaçlarının diplerine koyarak dileklerinin kabul olması için dua etti. Sabah da İzmirliler deniz kenarına gelerek, dileklerini yazdıkları kağıtları suya bıraktı.

EDİRNE'DE ŞENLİK ATEŞİ

Edirne'de Hıdırellez Uluslararası Kakava Şenliği'yla kutlandı. Şenlik, Sarayiçi'nde Kakava Ateşi'nin yakılmasıyla başladı. Saatler öncesinden törenin yapılacağı Sarayiçi'ni dolduran Edirneli Romanlar, davul zurna eşliğinde göbek atıp bahşiş topladı. Bazı vatandaşlar ise, kağıtlara yazdıkları dileklerini, gerçekleşmesi Kanuni Köprüsü'nden Tunca Nehri'ne attı.

Yaklaşık 5 bin kişinin doldurduğu alandaki tören, saygı duruşunda bulunulması ve Edirne Bandosu eşliğinde İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Ardından Kakava Ateşi, Edirne Valisi Gökhan Sözer, Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ve diğer protokol üyeleri tarafından yakıldı.
Kakava Ateşi'nin önünde Roman gençleri, kendilerine özgü giysileriyle gösteriler sundu. Yakılan ateşin kora dönüşmesinin ardından, baharın bol ve bereketli geçmesi için ateşin üzerinden atlanıldı.