Orta Doğu basınından bin Ladin yorumları

Ladin'in öldürülüşü bütün dünyada olduğu kadar Ortadoğu basınında da geniş yer buldu.Orta Doğu'nun birçok gazetesinde Usame bin Ladin'in öldürülüşünün Başkan Obama'nın siyasi geleceğini güçlendirdiği görüşüne yer verilirken, radikal akımların temelindeki nedenler sorgulanmazsa terörün de dinmeyeceği uyarısında bulunuluyor.

Orta Doğu basınından bin Ladin yorumları
El Kaide lideri Usame Bin Ladin öldürüldü (Son Detaylar)

Tarık Abdülhamid, El Şark el Avsat - Genel Arap gazetesi

Terörist el Kaide'nin lideri nihayet kaçınılmaz sonuyla yüzleşti. Ne kadar heyecan verici bir son. Amerikalılar tarafından Afganistan'da değil, Pakistan'da öldürüldü. ''Mücahitlerin lideri'' savaş alanınad cihad için çarpışırken değil, malikanesinde öldürüldü. Yanında, kandırdığı gençleri yerine, karısı vardı.

Hasan Şirbil,El Hayat - Genel Arap gazetesi

George Bush, İkiz Kuleleri yerle bir eden adamın öldürüldüğünü ilan etmeyi iple çekiyordu. İmparatorlar da herhangi biri gibi yaralarını sarmak için intikama ihtiyaç duyar. Ama şans, Bush'tan yana değildi. Zaman, Barack Obama'nın yüzünü güldürdü.

İlyas Harfuş,El Hayat - Genel Arap gazetesi

Barack Obama daha 2012 başkanlık seçimlerinin kampanyası başlamadan yeniden seçilmesini garanti altına aldı. El Kaide'ye karşı savaşı en ön sıraya koydu ve Cumhuriyetçi rakiplerinin ucuz karalama taktiklerine noktayı koydu. Cumhuriyetçi muhalifleri, Obama ve Usame isimleri arasındaki benzerliğe işaret ederek Başkan Obama'nın selefi George Bush'a nazaran terörle savaşta aynı kararlılığını gösteremeyeceğini ima ediyorlardı.

Baş yazı,El Kuds - Filistin gazetesi

Bu olay, uluslararası terörle savaştıklarını söyleyenlere, genelde Batı'ya ve özellikle de ABD'ye şunu hatırlatmalıdır: Fanatizmin kökninde işgal, baskı, hak ihlalleri ve adaletsizlik vardır. Fanatizmle savaşanlar, hem arka plandaki nedenleriyle hem de bu durumdan istifade etmeye çalışanlarla savaşmak zorundadır.

Maşari el Dhayidi,Eş Şark el Avsat - Genel Arap gazetesi

Usame bin Ladin 11 Eylül'den bu yana İslami öfkenin simgesi haline dönüştü. Aynen solcu Latin Amerika'nın Batı'ya karşı duyduğu öfkenin simgesi haline gelen Arjantinli komünist Che Guevara gibi.

Adil Abdülrahman,El Hayat el Cadide - Filistin gazetesi

Amerikan ordusu bin Ladin'i uyurken yakalasa daha iyi olurdu, fakat CIA tutuklanmasını istemiyordu. Çünkü bin Ladin tutuklansa, açıkça itiraflarda bulunmasından ve kendisinin Amerikan yönetimince çirkince nasıl sömürüldüğünden bahsetmesinden korktular.

Nasuh el Mecali,El Rai - Ürdün gazetesi

Bin Ladin'in düşmanları tarafından öldürülmesi el Kaide hareketine kesinlikle moralman bir darbe indirecektir. Bin Ladin, bu hareketin bir sembolüydü. Fakat aynı zamanda, Usame bin Ladin'in öldürülüşü el Kaide'ye varlığını daha hissetirme ve daha çok şiddete başvurmak için bir bahane de sağlayacaktır. Bu örgütü besleyen ve İslam dünyasında destekçi sağlayan şey, Batı'nın ve İsrail'in Arap halklarına karşı uyguladığı emperyalist politikaları ve işgal kampanyalarıdır.

Mahmud el Sükani,El Şems - Libya gazetesi

Bin Ladin'in ölümü -şayet bu bilgi doğruysa- el Kaide'nin uluslararası arenada faal ve etkin bir örgüt olarak varlığının sona erdiği anlamına gelmiyor. Daha ziyade, bin Ladin'in taraftarlarını daha çok sayıda terör operasyonu planlamaya itebilir.

Baş yazı,El Vefak - İran gazetesi

Amerika Birleşik Devletleri'nin bölgedeki varlığı, bin Ladin'in ölümünden önce ne kadar arzu edilmiyorduysa, ölümünden sonra da arzu edilmiyor.

Muhammed Abdüllatif el Şayk,El Cezire - Suudi gazetesi

Kuşkusuz bin Ladin'in ölümü sadece Batı dünyası için değil, kandan, katliamdan, yıkımdan ve bombalardan nefret eden bütün insanlık için büyük bir zafer anlamına geliyor.
Kaynak: AA