Astana Ve Tokyo, İşbirliğine Devam Kararı Aldı

Kazakistan Dışişleri Bakanı Yerjan Kazıhanov, Japonya eski Başbakanı Yukio Hatoyama ile görüştü

Kazakistan Dışişleri Bakanı Yerjan Kazıhanov, Japonya eski Başbakanı Yukio Hatoyama ile görüştü

Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen IV Astana Ekonomik Forumu’na katılmak üzere Astana’da bulunan Japonya‘nın eski Başbakanı ve Japonya –Kazakistan Parlementolararası Dostluk Grubu Başkanı Yukio Hatoyama, Kazakistan Dışişleri Bakanı Yerjan Kazıhanov ile dışişleri bakanlığında bir araya geldi.

Kazıhanov, Japonya’da meydana gelen deprem ve tsunamide hayatını kaybedenlerin yakınlarına Kazak halkı adına taziyelerini dile getirdi. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in 2008’de Japonya’ya yaptığı resmi ziyaret sonrasında imzalanan Stratejik Ortaklık Anlaşması sayesinde iki ülke arasındaki işbirliğinin giderek arttığını ve bu bağlamda iki ülke arasında Mayıs ayında imzalanan nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanımı anlaşmasının iki ülke arasındaki yakın işbirliğine bir örnek olduüunu belirten Kazıhanov, ekonomik ve ticaret alanında işbirliğinin artırılması yönünde özelliklede ticaret hacminin artırılması yönünde yeni alanlarda işbirliği yapılacağını kaydetti.

Japonya –Kazakistan Parlementolararsı Dostluk Grubu Başkanı Yukio Hatoyama ise görüşmede Kazakistan’ın Japonya’ya gönderdiği insani yardımlardan dolayı teşekkür etti. Hatoyama, Kazakistan ile imzalanan nükleer enerjisinin barışçıl amaçlarla kullanımı çerçevesinde nükleer endüstrinin kalkınması konusunda Kazatomprom ile Japonya’nın Sumitomo ve Toshiba şirketleri arasında kurulan ortak girişim sayesinde nadir metallerin kullanımı konusunda işbirliği yapamasının her iki taraf için de önemli olduğunu söyledi.

Toplantıda taraflar iki ülke parlementoları arasındaki işbirliğinin artırılması yönünde fikir birliğine vardı.

Kazak ve Japon halklarının nükleer silalardan oldukça etkilendiğini belirten Astana ve Tokyo küresel ve bölgesel konuları ele alarak özelliklede uluslararası arenada nükleer silahların yayılmasını önleme konusunda uluslararası örgütlerle işbirliği yapılmasını kararlaştırdı.