Van‘ın Çılgın Projesi

Van Gölü kenarında uygulanması planlanan konut, eğlence, ticaret, turizm, spor, kültür ve yaşam merkezinin yer alacağı ‘Nevruz Efsaneler Ülkesi‘ projesi düzenlenen bir toplantı ile tanıtıldı.

Van Ticaret ve Sanayi Odası Erek Kongre Salonu‘nda düzenlenen ‘Nevruz Efsaneler Ülkesi‘ projesi tanıtım toplantısına Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Van milletvekilli adayları Burhan Kayatürk, Fatih Çiftçi, Abdulahat Arvas, Mustafa Bilici ve Hasan Karadaş ile AK Parti Van İl Başkanı Abdullah Araz, çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. Projenin tanıtımından önce bir konuşma yapan AK Parti Van milletvekili adayı Burhan Kayatürk, devlet tarafından ulaşım, eğitim ve sağlık gibi hizmetler

getirildikten sonra özel sektörün bölgeye gelmek zorunda olduğunu belirtti. Özel sektörün de geldiği zaman bölgenin güvenilir oluşuna ve kazanacağı paraya baktığını belirten Kayatürk, "Ancak burada isteyen istediği zaman zorla kepenkleri indirdiği zaman, sokakların birbirine karıştığı bir dönemde, banka şubelerine molotofkokteyli atıldığı bir dönemde buraya yatırım getirmek çok zor. Burada bütün Vanlılar, Van‘da siyaset yapanlar, akil insanlar, Barış ve Demokrasi Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Milliyetçi

Harekat Partisi ve Saadet Partisi, hepsi AK Parti‘ye yardımcı olmak zorunda ve hep birlikte üzerine düşeni samimiyetle, canla, başla yapmaktan başka çaresi yoktur. Yapmayanlar mutlak suretle kaybederler. Bunun tercih bütün partilere aittir. Bugün bahsettiğimiz yatırımın ne Burhan Kayatürk‘ün ne Fatih Çiftci‘nin ne de Mustafa Bilici veya Abdulahat Arvas‘a ya da bir milletvekili adayının yatırımı değildir. Bu yatırım hepimizin yatırımıdır. Van‘a gelmesi gereken bir yatırımdır ve çocuklarımızın geleceğine

hizmet etmesi gereken bir yatırımdır. Biz bugün varız yarın yokuz. Bu 15-20 yıl devam edecek olan yatırımlar ve bundan sonra yüzyıllarca insanımızın hizmetine sunulacak yatırımlardır. Bu yatırım 3 milyon dolarlık bir yatırımdır. Bu yatırım 40-50 bin insanımızı istihdam edecek, iş verebilecek yatırımlardır. Bu yatırımlar beraberinde başka yatırımlarda getirecek" dedi.

AK Parti‘nin Van milletvekili adaylarının birbirinde pırıl pırıl olan, üniversite mezunu, yabancı dil bilen ve en önemlisi hakkında en ufak bir şaibe bulunmayan insanlar olduğunu anlatan Kayatürk, bu kadroya tüm Vanlıların sahip çıkması gerektiğini vurguladı. Kayatürk, "Allah‘a hamdolsun bizim listedeki bütün arkadaşların en ufak bir şaibesi yok. Belki de listemizi en güzel kılan budur. Van‘da sadece hizmet etmek isteyen bir ekiptir. Bizim ne yapıp yapıp bu dönem güçlü bir şekilde meclise gitmemiz lazım.

Van‘a çok ciddi hizmetler getirmemiz lazım. Ne kadar güçlü gidersek o kadar güçlü hizmet getiririz. Tabii bu da size bağlı, buradaki insanlara bağlıdır" şeklinde konuştu.

Herkesin bir ideolojisi olabileceğini ve sokaktaki gence sadece taş atmayın diyebileceğini vurgulayan Kayatürk, "Ben sadece sokaktaki gence hakaret etmeyin derim. İdeolojiniz sizin olmasın diyemem. İdeolojinizi bir tarafa bırakın diyemem. Bana göre en büyük ideoloji insana hizmet etme ideolojisidir ve bizim hepimizin en büyük amacı, en büyük hedefi Van insanına hizmet etmek olmalıdır" ifadelerini kullandı.

Buradaki insanlara bu veya şu partiye oy verin diye ciddi bir şekilde ısrarcı olmak istemediğini de kaydeden Kayatürk, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İnsanlar hangi partiye oy verirlerse versinler, ama insanlar mutlaka seçim günü sandığa gitmelidir. Burada hizmet edecek, yatırım getirebilecek biri varsa hangi partide olursa olsun seçerek meclise gönderin ve mecliste de bu işin takipçisi olun."

Kayatürk‘ün yaptığı açılış konuşmasının ardından Alkan Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Uygun Alkan, hukukçu Saba Özmen ve Gayri Yatırım Ortaklığı Uzmanı Levent Çağlar, Van Gölü sahilinde 20 bin dönüm arazi üzerine uygulanması planlanan ve 3 milyar dolara mal olacak ‘Nevruz Efsaneler Ülkesi‘ projesi hakkında teknik konularda bilgi verdiler. Terör ve göçün önlenmesini hedefleyen şehrin kurulması sürecinde 60 bin kişinin istihdam edileceğini belirten uzmanlar, bütün bölgeye hitap edecek olan dev projeyle

İran, Irak, Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan sınırlarında bir geçiş noktası olan Van‘ın, cazibe merkezi haline getirileceğini kaydettiler. Projenin bitmesiyle yılda 4 milyon turistin ziyaret etmesini beklediklerini anlatan uzmanlar, Nevruz Efsaneler Ülkesi‘nde; eğlence dünyası, Türkiye‘nin ilk savaş müzesi, ulusal spor müzesi, ticaret merkezi, kongre alanları, hayvanat bahçeleri ile konutların yer alacağını belirttiler.

Kaynak: İHA