Okullar Kendi Elektriğini Üretip Fazlasını Devlete Satacak

Adana‘da, okulların elektrik borcunu tarihe karıştıracak bir proje hayata geçiyor. Proje kapsamında, okullar artık kendi elektriğini kendi üretecek, ihtiyaç fazlasını devlete satacak. Projenin Ceyhan ilçesinde iki okulda faaliyete geçtiği belirtildi.

Türkiye‘deki bütün okulların ortak sıkıntısı olan elektrik borçları, az masraflı ve pratik bir yatırımla çözüme kavuşuyor. Borcu yüzünden bazı okullardaki elektrik sayaçlarının mühürlenmesi, aynı sıkıntının bir daha yaşanmaması için Ceyhan ilçesindeki yerel yönetimi harekete geçirdi.

İspanya ve Almanya‘daki modelleri inceleyen Ceyhan Kaymakamlığı, buradaki uygulamayı Türkiye‘ye yansıtmak için çalışmalara başladı. Ceyhan Kaymakamı Gürbüz Karakuş, yaptığı açıklamada, ilçede yeni yapılacak okullara güneş ışınlarıyla kendi enerjilerini üreten sistem kurma zorunluluğu getirdiklerini belirterek, "Adana sıcak bir memleket. Bol miktarda enerji üretilmesine müsait bir iklimi var. Bunu okullarda değerlendireceğiz" dedi.

Birçok okulun elektrik borcu yüzünden sıkıntıya girdiğini belirten Karakuş, şöyle konuştu: "Bu tür sorunlar artınca İspanya ve Almanya‘daki modelleri inceledik. Oradaki okullar, kendi elektriklerini kendileri üretiyor. Hatta yalnızca okullar değil, hanelerde bile aynı sistem var. Aile uzun bir tatile çıktığında biriken enerjiyi devlete satıyor. Bizim buradaki okullar da, biriken enerjiyi devlete satacak."

Bu uygulamayla sağlanan ek gelirin öğrencilerin okul aidatlarına yansıyacağını belirten Karakuş, şunları söyledi: "Okullar, devlete sattığı enerjinin karşılığında aldığı parayla hizmet vereceğinden öğrenci aidatlarında düşüş yaşanacak. Bu projeyi, Ceyhan‘da yapımı devam eden Tekstil Meslek Lisesi ve yapımına başlanacak olan Kız Meslek Lisesi‘nde faaliyete geçireceğiz. Bu Türkiye‘de bir ilk olacak ve diğer şehirlere de örnek olacağı kanısındayız."

Kaynak: İHA