Van‘da Otlu Peynir Bereketi

Van Ticaret Borsası (VATBO) Meclis Başkan Yardımcısı ve Peynirciler Çarşısı esnafı Rüstem Apaydın, yaylaların hayvancılığa açılmasıyla birlikte Van‘da üretilen otlu peynirin hem kalitesinin hem de üretiminin arttığını belirtti.

Van‘da Otlu Peynir Bereketi
Türkiye‘nin lezzet haritası üzerinde önemli bir yere sahip olan Van‘ın ünlü otlu peyniri, artık yüksek standartlarda üretiliyor. Yörenin yüksek kesimlerinde yetişen ve bölge halkının sirmo, mendo ve heliz ismini verdikleri otların katılımıyla üretilen otlu peynirin üretimi arttı. Yaylaların hayvancılığa açılması, yağışların bu yıl bol olması ve son yıllarda bölgedeki hayvancılığın gelişmesiyle birlikte peynir üretiminin arttığını anlatan VATBO Meclis Başkan Yardımcısı Rüstem Apaydın, peynir üretiminde bu

yıl yüzde 80 gibi bir artış beklediklerini belirtti. Peynir kalitesinin son yıllara göre arttığını da dile getiren Apaydın, "Eskiden süt kaynatılmadan peynir yapıldığı için Brusella hastalığı sık görülüyordu. Ancak son yıllarda kadınların bilinçlenmesiyle birlikte artık hiçbir yerde süt kaynatılmadan peynir yapılmıyor ve bu yüzde Brusella hastalığı da görülmüyor" dedi.

"KÖYLÜLER ARTIK MALINI YARI FİYATINA SATMIYOR"

Peynir üretiminin fazla olmasına rağmen fiyatlarının geçmiş yıllara göre değişmemesinin ise tek sebebinin köylülerin ürettiği malını ucuza satmamasından kaynaklandığını vurgulayan Apaydın, "Üreticiler eskiden peynir piyasaya çıkmasıyla birlikte taze taze getirip yarı fiyatına satıp ihtiyaçlarını karşılardı. Ancak şimdi ucuz fiyata satmanın yerine stok yaparak kış mevsiminde daha yüksek fiyata piyasaya sürüyor. Bunun için peynir üretimi fazla olmasına rağmen fiyatı ucuzlamıyor. Bu da köylülerin gelir

düzeyinin yükseldiğini gösteriyor" şeklinde konuştu.

"OTLU PEYNİRİN KALİTESİ DAHA DA YÜKSELECEK"

Van Ticaret Borsası tarafından kurulan ve Türkiye‘nin en büyük Organize Hayvancılık Bölgesi‘ olan tesislerin faaliyet geçmesiyle birlikte bölgede üretilen otlu peynirin kalitesinin daha da yükseleceğini anlatan VATBO Meclis Başkan Yardımcısı Rüstem Apaydın, "Avrupa‘da getirilen hayvanlardan elde edilen süt el değmeden Türkiye Standartları Enstitüsü (TSE) kalitesi ile peynir üretilecek. Bu da bölgedeki otlu peynirin kalitesini yükseltecek" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA