Tbmm Başkanı Şahin Soruları Cevapladı

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, 12 Eylül darbesi ile ilgili olarak Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya‘nın ifadeye çağırılmasını çok önemli bir gelişme olarak değerlendirdiğini belirterek, bu gelişmenin 27 Mayıs İhtilali‘nin yıldönümünün hemen ardından gerçekleşmesini de dikkat çekici bulduğunu söyledi.

Şahin, TBMM‘de gerçekleşen Türkiye Liseler Arası Bilgi Yarışması Ödül Töreni‘ne gelişinde gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Hava Harp Akademisi Komutanı Bilgin Balanlı‘nın tutuklama istemiyle mahkemeye sevkedilmesine yönelik bir soru üzerine Şahin, "Bu bir yargı sürecidir. Yargı süreciyle ilgili yasama organının Başkanı olarak bir değerlendirme yapmam doğru olmaz" diye konuştu.

Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya‘nın 12 Eylül darbesiyle ilgili ifadeye çağırılmasını nasıl değerlendirdiği sorulması üzerine Şahin, "Çok önemli bir gelişme olarak değerlendiriyorum" karşılığını verdi. Şahin, bu gelişmenin sonucundan ne beklediğini sorulması ve zaman aşımı tartışmalarının hatırlatılması üzerine şunları kaydetti: "Bu konuda iki farklı görüş var. Hangi görüşe göre işlem yapılır onu hep birlikte bekleyip göreceğiz. Ama Mayıs ayının 30‘undayız. 3 gün önce 27 Mayıs 1960 ihtilalinin

yıldönümünden dolayı bu ülkede askeri müdahelelerin ne kadar gereksiz olduğu ve Türkiye‘ye neler kaybettirdiği çok konuşulmuştu. Dolayısıyla böyle bir ayda, böyle bir gelişmeyi çok dikkat çekici buldum."

Kaynak: İHA