Kütlü Pamuk Primindeki Belirsizlik

Adana Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Çalışkan, pamuk ekim sezonu başlamış olmasına rağmen kütlü pamuğa verilecek prim miktarının henüz belirsizliğini koruduğunu söyledi.

Çalışkan, yaptığı açıklamada, prim ile ilgili çıkan son kararnamede; destekleme primi verilen ürünlerin tamamında, önümüzdeki sezonda ne kadar prim verileceğinin açıklandığını fakat kütlü pamukla ilgili ‘kiloda 0.42 TL‘yi geçmemek şartıyla‘ daha sonra belirleneceğinin yer aldığını anlattı. Hükümetin birkaç yıldır doğru bir uygulama yaparak zirai ürün primlerini ürün ekilmeden önce açıkladığını hatırlatan Çalışkan, şöyle konuştu: "Pamuk ekim mevsimi başlamış olmasına rağmen verilecek olan primde hâla bir

belirsizlik mevcut. Pamuk priminin açıklanmasının geciktirilmesi, kanımızca pamuğun bu yıl yüksek fiyattan satılmasıdır."

Önümüzdeki sezon yani ekim kasım aylarında fiyatın düşeceğinin ön görüldüğünü belirten Çalışkan, bu ön görünün dayanağının dünya pamuk fiyatlarında referans olarak alınan New York Borsası‘ndaki aralık ayı pamuk kontrat fiyatları olduğunu söyledi.

New York Borsası aralık ayı kontrat fiyatlarına göre, kilosu 5,5 - 6 TL olan Çukurova tipi lif pamuk fiyatlarının hasat mevsimi olan ekim kasım aylarında kilosu 4- 4,5 TL olacağı, yani bir miktar düşeceğinin anlaşıldığını ifade eden Çalışkan, "Ayrıca uzun yıllar pamuk ekiminden vazgeçen çiftçimiz bu yıl pamuk ekimine tekrar yönelmiş durumdadır. Üretici, bu sezon ekimde beklediği geliri bulamazsa pamuktan tekrar vazgeçer" diye konuştu.

Türkiye‘nin enerjiden sonra en yüksek döviz ödeyerek pamuk ithal etmek zorunda kaldığı göz önünde bulundurulduğunda kütlü pamuk priminin en az geçen yıl ki kadar kiloda 0.42 TL olarak açıklanması gerektiğini belirten Çalışkan, "Umuyoruz ki, prim miktarındaki belirsizlik bir an önce çözüme ulaşır" dedi.

Kaynak: İHA