Sağlıklı ekmek seçimi nasıl olur?

Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Özyaral, ekmek seçimi konusunda uyarıda bulunarak, ekmeğin mutlaka gıda için yapılmış kontrollerin olması gerektiğini, TSE ve standartlarına da bakılması gerektiğini söyledi.

Sağlıklı ekmek seçimi nasıl olur?
Kanal D ekranlarında yayınlanan Sunuculuğunu Zahide Yetiş ve Op. Dr. Aytuğ Kolankaya’nın yaptığı Doktorum programının bugünkü bölümüne Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Özyaral ile Beslenme ve Diyet Uzmanı Güneş Aksüs konuk oldu.

Açıkta satılan ekmeklerin mikrop barındırdığına işaret eden Özyaral, "Bakkal ya da direk ekmeği satan kişilerin mutlaka eğitime tabi tutulması lazım. Ele poşet geçirmede hijyene ait hiç bir şey yok" dedi.

Özyaral, esas kirliliğin ekmeğin nereden geldiği, unu kirli mi değil mi, nerede depolandığından geldiğini söyledi.

KÜFLÜ EKMEĞİ YEMEYİN

"Unda mutlaka gıda için yapılmış kontroller olmalı" diye Özyaral, "TSE ve standartlara bakacağız. Bunlar bize şuna getiriyor mikotoksin var mı yok mu? Mikotoksin yani unun içinde herhangi bir küf bulaşığına dayalı olarak ortaya çıkmış zehir var mı yok mu? diye bakılmalı" uyarısında bulundu.

Kuru kuruya temizliğin hiç bir şey ifade etmediğini belirten Özyaral, "Size ürünün gelişi önemli. Onun için bazı markalar öne çıkıyor. Küf pişirildiğinde hiç bir şekilde yok olmaz. Küfün gözle görünen unsurlarını tamamen temizlersiniz ama gözle görülmeyen hiç bir şeyi temizleme şansınız yok" şeklinde konuştu.

EKMEĞİ SICAK TÜKETMEYİN

Özyaral ekmeği sıcak tüketmeme konusunda da uyararak, "Sıcak tüketmek kansere neden oluyor" dedi.

EKMEK BUZDOLABINDA SAKLANIR MI?

Beslenme ve Diyet Uzmanı Güneş Aksüs de, ekmeğin serin ve kuru yerde saklaması gerektiğine dikkat çekerek, "Buzdolabı biraz daha nemli bir ortam. Ekmeği, dışarıda, güneş görmeyen, kapalı hatta kağıt bir poşetin içinde saklanırsa daha iyi olur.

BEYAZ GAZETE