Trabzon’Da Kanuni Bulvarı’Nın Temeli Atıldı

Trabzon’un Akyazı ile Akoluk beldeleri arasında yapılacak Kanuni Bulvarı’nın temeli bugün törenle atıldı.

Soğuksu Huzurevi yanında yapımına başlanan Kanuni Bulvarı temel atma törenine Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Vali Dr. Recep Kızılcık, Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, Trabzon Milletvekili adayları, İl Genel Meclisi Başkanı Haydar Revi, bazı meclis üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon’u bir inci, bir pırlanta gerdanlık ile bir Trabzon daha yapacak olan yaklaşık 20 km’lik Kanuni Bulvarı’nın başlatmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Göreve başladığı günden beri en çok kıvanç duyduğu günlerden birisini yaşadığını ifade eden Gümrükçüoğlu, “Biz Trabzon Belediyesi olarak başkalarının hayallerinin bile tahmin edemediği büyük adımları hayallerinin bile kurgulayamadığı zaman içinde gerçekleştiriyoruz. Trabzon çok daha iyilerine layık” dedi.

Başkan Gümrükçüoğlu, “Akyazı dev tesisleriyle, Ayasofya, Zağnos, Tabakhane, Çömlekçi ve daha sonra devam edecek kentsel dönüşümleri ile onların ortaya koyacağı yaşam mahalleri olan yeşil koridorlar ve Trabzon’un kuzey-güney koridorlarının tekrar Trabzon’a kavuşturulması ile doğalgazın 2014’te tamamlanması ile tertemiz bir şehre ulaşmamızda böyle bir tabloyu önümüzdeki beş yıl içinde tamamlayacağımızı ümit ediyorum” dedi.

“TRABZON’A BİR ŞEY VEREMEYECEKLERE İTİBAR ETMEYİN”

AK Parti Trabzon milletvekili aday ve TOKİ eski Başkanı Erdoğan Bayraktar ise Kanuni Bulvarı’nın Trabzon’u sadece geliştirecek, güzelleştirecek salt bir bulvar olmadığını, sağı, solu, ağaçlandırılmış, geniş yollarıyla Trabzon’un bir büyükşehir özelliği kazanmasına çok ciddi katkı sağlayacağını belirtti. Bayraktar, “Biz AK Parti hükümetleri döneminde ne dediysek yaptık, ne dediysek zamanında yaptık. Şimdi bu büyük projeyi, birinci Tanjant Yolu’nun dört katı büyüklüğünde olan bu projeyi, öyle yirmi yılda değil Allah’ın izniyle 4 yılda bitirip Trabzonlular’ın hizmetine vereceğiz. Seçimden hemen sonra büyükşehir olacağız, bu idari olarak büyükşehir olmadır ama fiziksel ve bünyesel olarak da büyükşehir, bütünşehir, merkez ve marka şehir olacağız. Trabzon’umuza bir şey veremeyecek olanlara lütfen itibar etmeyelim. Biz elimizi ve başımızı taşın altına koyduk. Demiryolunu, hızlı demiryolunu mutlaka Trabzon’a getireceğiz. Trabzon’dan güneye açılan bölünmüş yolu, duble yolu Gümüşhane-Erzincan-Erzurum üzerinden Hatay’a, Antalya’ya Malatya’ya ulaştıracağız” ifadelerini kullandı.

“TRABZON’UN ONUR PROJESİ”

Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Kanuni Bulvarı’nın Trabzon’un onur projelerinden birisi olduğunu söyledi. Vali Kızılcık, Trabzon’un her yönden hem altyapı anlamında hem beşeri hem kültürel anlamda ciddi bir değişimi yaşamakta olduğunu belirterek, “Bizler de bu değişimin Trabzon’umuz, ülkemiz için dünya insanlığı için daha iyi olabilmesi için canla-başla mücadele ediyoruz. Trabzon’umuzun büyümesi, büyükşehir olması ve gelişmesinden bahsediyorsak, şehrimizin kuzeyi deniz olduğu için güneye açılma zorunluluğu vardır. Bu açılmada Kanuni Bulvarı son derece önemli fonksiyon görecek, ilk planlamalara göre 100 bin insanımızın bu alana yerleşmesine imkan sağlayacaktır. Tarihi eserlerimizin de restore edilip insanlığın beğenisine sunmak, bu anlamda turizmde hak ettiğimiz geliri elde edebilmek için de önemli projeleri hayata geçiriyoruz. Bu projeler sayesinde dünyanın dört bir köşesinden insanlar Ortahisar, Tabakhane ve Zağnos ve bir çok kentsel dönüşüm projelerini görüp aynı zamanda bizim tarihi değerlerimizi, tarihi zevklerimizi paylaşma imkanına sahip olacak. Oralar turistik amaca hizmet ederken, hemşehrilerimizin yaşam alanlarını daha rahat alanlara yani şehrin güneyine yayılmasında kanuni Bulvarı’nın büyük önemi olacaktır” dedi.

Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak da AK Parti hükümeti döneminde Trabzon’a yapılan yatırımlar hakkında bilgi verdi. Bakan Özak, muhalefet partililerin Trabzonspor üzerinden siyaset yaptıklarını ifade ederek, “Seçimden seçime Trabzonsporlu olanlara diyorum ki, gelin bugün Trabzonspor için ne yapalımın kararlaştırılacağı gündür. Gelin hep beraber bunu yapalım. Ama hiçbir şey yapmayanlar bu işten istismar ile birkaç rey alacağını zannedenler tarih içinde büyük vebal işlemekteler. Eğer mitingi de ‘protesto edeceğiz, sabote edeceğiz’ diye düşünürlerse sakın böyle bir şeye girişmesinler, vebal altında kalırlar, tarih onları affetmez” uyarısında bulundu.

“TRABZON BİR KAVŞAK KONUMUNDA”

Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan ise Trabzon’un bulunduğu coğrafi konum itibariyle karayolu, havayolu, denizyolu ulaşımı ile bölgesel, ulusal ve uluslararası ulaşımda bir kavşak konumunda bulunduğunu söyledi. Turhan, denizyollarının ve havayolunun bağlantısını sağlayan karayollarının yoğun bir şekilde kullanıldığı Karadeniz Sahil Yolu’nun Trabzon-Erzurum yolu güzergahları her geçen gün artan trafik talebini karşılamakta zorlandığına işaret ederek “Bu göz önünde bulundurularak Trabzon’a yüksek standartlı ve yüksek kapasiteli bir yolun yapılması gündeme gelmiştir. Karadeniz Sahil Yolu Trabzon şehir geçişindeki trafik hacmi 40 bini aştı. Bu trafiğin önemli bir kısmını şehir için merkezli trafik oluşturmaktadır. Ayrıca Trabzon-Erzurum güzergahının Trabzon-Çağlayan arasındaki trafik hacmi de günlük 10 bini aşmaktadır. Bu yollarımızdaki trafiğin önümüzdeki yıllarda zorlanmadan daha rahat ve konforlu bir ulaşım hizmeti vermesi için bu projeyi hayata geçirmeye karar verdik. Bu proje aynı zamanda şehir merkezli trafiğin şehrin yakınındaki bölgelerle hızlı rahat ve güvenli bir ulaşım vermesi bakımından da önem arz etmektedir. Bu projenin öncülüğünü yapan fikir babası Trabzon sevdalısı sayın Bakanımız Faruk Özak ve planlama çalışmalarında her türlü katkıyı bizden esirgemeyen sayın belediye başkanımız Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’na teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Turhan, Karayolları Genel Müdürlüğü olarak ülke genelinde yapmış oldukları bazı çalışmalar hakkında da bilgi vererek “Karadeniz Limanları’nı Akdeniz Limanları’na, sınır kapılarına yüksek standartlı yollarla bağlamayı planlıyoruz. Yüksek standartlı yolların yapımında uzun viyadükler, uzun tüneller kaçınılmaz bir olgudur, bu projeler ileri teknoloji ve maliyet gerektiriyor” şeklinde konuştu

KANUNİ BULVARI’NIN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Projenin teknik özelliklerine ilişkin bilgi veren Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, şunları söyledi:

“Projemiz ülkemizin en büyük spor kompleksinin yapılmakta olduğu sahil yolunun Beşirli mevkiinden başlayıp mevcut şehri güneyden kuşaklayarak Çukurçayır beldesinden devam edip Akoluk beldesinde Erzurum yoluna Gözaçan mevkiinde ulaşmaktadır. Toplam uzunluğu 20 km’ye yaklaşan, 10 adet köprülü kavşak, 4 adet hemzemin kavşak, 3 adet tünel, bir adet viyadük ve üç adet köprüyü de bünyesinde bulunmaktadır. Üç gidiş, üç geliş trafik şeridine sahip olan projede 5 metre genişliğinde sağlı, sollu yaya kaldırımı bulunmaktadır. Bu projede şehrin ve diğer ulaşım sistemlerinin imar yollarına Beşirli, Toklu, Karşıyaka, Aydınlıkevler, Soğuksu, Erdoğdu, Bahçecik, Yeni Cuma, Boztepe, Çömlekçi, Esentepe, Çukurçayır, Kireçhane, Gölçayır, Düzyurt ve Gözalan mevkilerinde bağlantı sağlayıp şehrin gelişimini rahatlatarak, ana ulaşım omurgasını oluşturacaktır. Trabzon’umuza yeni imar alanları, rahat ulaşılabilir mevcut nüfusu kadar bir nüfusu barındıracak ana ulaşım omurgasını oluşturacaktır. Benzer şekilde Trabzon’da yapım çalışmaları devam eden Kavaklı, Akçaabat, Söğütlü, Yıldızlı ve Konaklar-Pelitli, Çimenli, Yalıncak yolları da aynı amacı gütmektedir. Trabzon’da ulaşım altyapısın geliştirmek, hizmetin kalitesini artırmak amacıyla Karayolları Genel Müdürlüğü olarak Trabzon-Maçka bölünmüş yolu, Konaklar-Pelitli-Çimenli-Yalıncak Yolu, Kavaklı-Akçaabat-Söğütlü-Yıldızlı yolu, Atapark Erdoğdu bölünmüş yolu, Beşikdüzü,-İskenderli-Tonya yolu, Yomra-Özdil yolu, Akçaabat-Düzköy bölünmüş yolu, Of-Çaykara bölünmüş yolu, Düzköy-Tonya yolu, Ayrım-Yeşilova yolu, Akyazı-Geçit-Mağmat boğazı yolu, Meryemana Çakılgöl yollarındaki yapım çalışmalarımız hızla devam etmektedir: Ayrıca Erzurum Yolu’nun Maçka-Meryamena arasındaki kesimin bölünmüş yol ihalesi yapılmış, çalışmalara yakında başlanacaktır. Yine Yalıncak-Bulak-Çağlayan yolumuz ihalesi şu anda ilandadır, Of-Balaban yolumuzun ihalesi ilandadır, Yıldızlı-Sera Gölü’nün yapım çalışmaları bunlarla birlikte bu yıl içinde başlayacaktır. Ayrıca Trabzon’da Ayrım-Karşıyaka-Uğurlu bölünmüş yolunun ihale aşamasındayız, Şalpazarı-İskenderli yolu projesi tamamlanmış olup ihale hazırlıkları devam ediyor. Mağmat boğazı Esiroğlu yolu ve Araklı Dağbaşı Uğrak yolunun proje çalışmaları devam etmektedir. Araklı Dağbaşı Uğlak Yolu’nun Salmankas geçidinde 4 bin metre uzunluğunda bu geçidin 365 gün, 24 saat hizmet verebilmesi için tünel inşaatına da başlamış bulunuyoruz.”

Konuşmaların ardından Akçaabat’ın Dörtyol Belediye Başkanı Cevat Birinci’nin dua yapmasını takiben kurban kesilerek Kanuni Bulvarı’nın temelleri atıldı.

Kaynak: İHA