'Vakit kalmadı, reformları yap'

Başbakan Tayyip Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile bir saat süren telefon görüşmesinde, her geçen gün ülkesini zora soktuğu mesajını vererek, “Vakit kalmadı, reformları bir an önce yap” dedi.

'Vakit kalmadı, reformları yap'
Telefon görüşmesinin bir haftadır planlandığı ancak Erdoğan’ın katıldığı seçim mitingleri nedeniyle bir türlü gerçekleşmediği belirtildi. Türkiye’nin Suriye’deki gelişmelere yaklaşımını Esad’a aktaran Erdoğan, “Her geçen gün, Suriye zor bir sürece giriyor. Başta çok partili sisteme geçiş olmak üzere reformlar konusunda gereken adımları atmanızı bekliyoruz. Bu konuda bir tarih verin” dedi.

"TÜRKİYE’NİN KEDERİ"

Suriye’de yaşananlarla ilgili üzüntüsünü de ileten Erdoğan, “Suriye’nin ve Suriye halkının üzüntüsü, kederi Türkiye’nin kederidir” ifadesini kullandı. İki ülke arasındaki dostluğa dikkat çeken Başbakan, “Suriye’deki en küçük bir sıkıntı bize de etkiliyor. Bu doğrultuda sizin de mutluluğunuz, demokratik yaşamınız için beklenti içindeyiz” dedi. Başbakan, Esad’la daha önce yaptığı görüşmelerde, “Halka karşı sert politikadan vazgeç, reform beklentilerini karşıla” uyarısında bulunmuş, özel temsilcilerini de Şam’a göndermişti. Erdoğan, geçen hafta ABD Büyükelçisi Ricciardone ile Suriye konusunu ele almıştı. Ankara’nın Şam yönetiminden beklentisini Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, önceki gün, “Reformlara ocak ayında zamana yayılarak başlanmış olsaydı hastalığın ilk aşamalarında atlatılması mümkündü. Artık ‘şok tedavi’ gerek” sözleriyle ortaya koymuştu.