Diyanet İşleri Başkanı, ilk kez Cemevi'nde

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Cumhuriyet tarihinde bir ilki gerçekleştirdi ve Cemevi'ne gitti.

Diyanet İşleri Başkanı, ilk kez Cemevi'nde
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, dün İstanbul Kazlıçeşme’deki Erikli Baba Kültür Derneği ve Cemevi’ndeydi. Alevi dedeler, Prof. Görmez’i kapıda karşıladı. İstanbulMüftüsü Mustafa Çağrıcı’nın da eşlik ettiği ziyarette sofra kuruldu ve heyetler sohbet ederek yemek yedi. Daha sonra bahçedeki türbeleri ziyaret ederek dua eden Görmez, ziyaretinin ardından bir açıklama yaptı.

‘SIRADAN DOSTLUK ZİYARETİ’

Sözlerine, ziyaretinin bu kadar ilgi görmesini yadırgadığını ifade ederek başlayan Görmez, şunları söyledi: “Bu her zaman olması gereken sıradan bir dostluk ziyareti. Bu kadar olağanüstü ve sıradışı gösterilmesinin şahsenmahcubiyetini yaşıyorum. Ben bugün aslında sadece canlarımın lokmasını yemeye geldim.”

‘GECİKMEDEN ÜZGÜNÜM’

Bu ziyaretlerin her zaman olması gerektiğini vurgulayan Görmez, şöyle devametti: “Eğer gecikme yaşandıysa, üzgün olduğumu ifade etmek istiyorum. Çünkü şu an tarihi birmekânda bulunuyorsunuz. Bumekân Hünkâr Hacı Bektaşi Veli’nin halifelerinden Erikli Baba’nın Dergâhı’dır. Bu dergâh İstanbul’un fethine katkıda bulunduğu gibi Kurtuluş Savaşı’na da katkısı olan çok önemli bir dergâhtır.”

‘CEMEVİ, CAMİ SAYILAMAZ’

Görmez, dergâhta Alevi dedelerine “Allah bir, peygamber bir, ehlibeyt sevgimiz bir. Birbirimize bağlayan ortak değerlerimiz bir. Cemevleri içindeki erkanın özgürce yapılmasını savunuyoruz” dedi ve ekledi: “Cemevinin caminin alternatifi kabul edilmesimümkün değil. Bunu sizlerin de kabul etmesimümkün değil.” Görmez, sohbette Aleviliği İslam’ın dışında gösteren yorumların kabul edilemez olduğunu da dile getirdi.

TARHAN: MEMNUN OLDUK

Cemevi BaşkanıMetin Tarhan, cemevlerinin ibadethane olması dileğini Görmez’e ilettiklerini kaydederek, “Taleplerimize saygı gösterdiğini nazik şekilde ifade etti.Memnun ayrıldık” dedi. Tarhan, “Başkanımız, Alevi toplumunun taleplerinin karşılanmasında hiçbir sakınca olmadığını söyledi. Bu taleplerin de neler olduğu çok net biliniyor” dedi.