'Ergenekon'da işkence suçlaması

Adil Serdar Saçan'ın işkence suçundan 8 yıla kadar hapsi istendi.

'Ergenekon'da işkence suçlaması
Kamuoyunda "Adnan Hoca" olarak bilinen Adnan Oktar'ın grubuna yönelik operasyon sırasında gözaltına alınanlara işkence yaptıkları öne sürülen dönemin Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Adil Serdar Saçan ile 7 emniyet görevlisinin yargılandığı davada savcı hazırladığı mütalaayı mahkemeye sundu.

Cumhuriyet Savcısı Mehmet Emin Selimoğlu, tutuksuz sanıklar Adil Serdar Saçan, Ahmet Erdoğan ve Vedat Mercan'ın 14 mağdura işkence yaptığı iddiasıyla 8'er yıla kadar hapislerini istedi. Savcı diğer 5 sanığın işkence suçunu işledikleri konusunda kesin, inandırıcı delil elde edilemediğinden beraatlerini talep etti.

İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya tutuksuz sanıklar Metin Rakipoğlu, Osman Köprü, Vedat Mercan ve Serdar Akça katıldı.

Adil Serdar Saçan’ında aralarında bulunduğu diğer 5 tutuksuz sanık ise duruşmaya gelmedi.

Cumhuriyet Savcısı Mehmet Emin Selimoğlu, Adil Serdar Saçan ile 7 emniyet görevlisi hakkında hazırladığı mütalaayı mahkemeye sundu.

Müştekilerin 12 Kasım 1999 tarihine gece vakti evlerine ve Adnan Oktar'ın kurduğu Bilim Araştırma Vakfı'ndan alınıp emniyet müdürlüğüne getirilerek uzun süre ayakta tutulduğunu belirten Savcı Selimoğlu, müştekilere emniyette, suç ortaklarının isimleri, faaliyet alanları hangi örgüte üye olduklarının sorulduğunu, bir kısmının da kaba dayak, hakaret, tehdit, saç çekme, sırt ve yüze vurma, askıya alma, testis sıkma, üzerlerine soğuk su dökme gibi söz ve eylemlere muhattap kılındığını söyledi.

Savcı Selimoğlu, müştekilerin insanlık onuruyla bağdaşmayacak muamelelere maruz bırakıldığını belirterek, bir kısım sanıkların İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin 3. Maddesine muhalefet ettiği kanaatine varıldığını söyledi. Müşteki, mağdur ve tanık beyanları, Adli Tıp Raporu 2. İhtisas Kurulunun raporu ve İşkence Atlası'nda işkenceyle ilgili tıbbi tespitler yapan tanık Dr. Şebnem Korur Fincancı'nın mahkemedeki beyanlarınıda dikkate alan savcı, 14 mağdura işkence yapıldığını belirtti.

Savcı Selimoğlu, tutuksuz sanıklardan Adil Serdar Saçan, Ahmet Erdoğan ve Vedat Mercan'ın 14 mağdura işkence yapmak suçundan 1'er yıldan 8'er yıla kadar hapsini istedi.

Savcı diğer tutuksuz sanıklar Serdar Akça, Metin Rakipoğlu, Samir Günaydın, Necati Kurt ve Osman Köprü'nün işkence suçunu işledikleri konusunda kesin inandırıcı, yeterli delil elde edilemediğinden beraatlerine karar verilmesini talep etti. Sanık avukatlarına mütalaaya karşı savunmalarını hazırlamaları için süre veren mahkeme heyeti duruşmayı erteledi.

İddianameden...

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, mağdur ve müştekilerin, kamuoyunda "Adnan Hocacılar" olarak bilinen gruba yönelik çalışmalar sonucunda 12 Kasım 1999'da gözaltına alındıkları ve suçlamaları kabul etmeleri için kötü muameleye maruz bırakıldıklarını bildirdikleri anlatılıyor.

Konuya ilişkin soruşturmada verilen "takipsizlik kararı"nın Beyoğlu 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kaldırıldığı belirtilen iddianamede, bu nedenle dava açılma zorunluluğu doğduğu kaydediliyor. İddianamede, söz konusu tarihte Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünde görevli bulunan sanıkların, 27 mağdur için ayrı ayrı olmak üzere, 3 ile 12 yıl arasında hapis cezası öngören ve "işkence yapmak" suçundan cezalandırılmaları isteniyor.