Ahmedinejad'a soruşturma sürprizi

İran'da dini lider Hamaney ile siyasi çekişmeye giren İran Cumhurbaşkanı'nın seçilirken 9 milyon kişiye nakit para yardımı yaptığı öne sürülüyor.

Ahmedinejad'a soruşturma sürprizi
Ahmedinejad hükümeti tarafından, Haziran 2009 seçimlerine kısa bir süre kala "Adalet Hisse Senetleri" adı altında yapılan ödemelerin soruşturulmasını içeren teklif, Meclis Genel Kurulu'nda 176'ya karşı 19 oyla kabul edildi.

Oylama öncesinde okunan teklifte, "Seçimlere çok kısa bir süre kala dağıtılan paraların, Ahmedinejad hükümetinin oy kazanma girişiminin bir parçası olduğu yönünde yaygın bir kanı oluşmuştur. Konunun aydınlatılması gerekiyor" denildi.

Söz konusu hisselerin karı olarak 9 milyon seçmene dağıtılan para miktarının kişi başı 800 bin Riyal, yani yaklaşık 130 lira olduğu bildiriliyor.

Reform yanlısı muhalefet, 2009 yılındaki seçimlerde, hükümetin seçmenlere para dağıtmasını yasadışı olarak nitelemiş ancak konu meclis ve yargı tarafından dikkate alınmamıştı. Ardından da ülke günler süren büyük gösterilere ve kanlı çatışmalara sahne olmuştu.

Meclisin şimdi Cumhurbaşkanı'na sırtını dönmesinde devletin zirvesinde son dönemde yaşanan gerginliğin etkili olduğu yorumları yapılıyor.

İran'ın yönetiminde son sözü söyleyen dini lider Ayetullah Ali Hamaney ile Cumhurbaşkanı Ahmedinejad arasında son dönemde büyük bir gerginlik yaşanıyor.