Zanzibar Meclis Başkanından Fethiye Belediye Başkanı Saatcı’Ya Ziyaret

Zanzibar Meclis Başkanı Dr. Ali Mohammet Shein, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı’ı makamında ziyaret etti.

Tanzanya’ya bağlı bir Özerk Cumhuriyet olan Zanzibar Meclis Başkanı Mohammed Shein, “Başkan Saatcı’yı kardeşim olarak görüyorum” dedi.

Halkının tamamı Müslüman ve eski bir Osmanlı yönetimindeki sultanlık olan Afrika kıtasının doğusunda Tanzanya‘ya bağlı iki adadan oluşan ve özerk olarak yönetilen Zanzibar’ın halkının tamamı da Müslüman. Osmanlı hayranı olan Zanzibar Meclis Başkanı Dr. Ali Mohammed Shein Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı’ya ziyarette bulundu. Muhammed Shein, “Ben özellikle Fethiye Belediye Başkanı Sayın Behçet Saatcı ile tanışmaya geldim. Başkan Saatcı’yı kardeşim olarak görüyorum. Türkiye’ye bu ikinci gelişim daha önce devlet başkanımız ile birlikte gelmiştim, Ankara’da çalışmalarım oldu” dedi. Zanzibar Meclis Başkanı Dr. Ali Mohammed Shein beraberinde eşi ile birlikte yapmış olduğu ziyarete; ATM Dalaman Uluslararası Hava Limanları İşletmeleri Genel Müdürü Hamdi Güvenç refakat etti. Zanzibar’a giden ATM Dalaman Uluslararası Hava Limanları İşletmeleri Genel Müdürü Hamdi Güvenç yapmış olduğu açıklamada “Zanzibar çok güzel bir ülke Tanzanya’ya bağlı özerk bir Cumhuriyet. Kendi meclisi var, kendi devlet başkanı ve bakanları var. Zanzibar iki adadan oluşmaktadır. Yaklaşık 1 buçuk milyon civarında nüfusları var. Nüfusunun hemen hemen tamamı Müslüman. Zanzibar’ın bir önemli özelliği de Osmanlı etkisi altında kalmış olmasıdır. Çünkü bir zamanlar Umman Sultanlığının egemenliğinin altındaymış. Osmanlı davranış biçimi, adetleri ve kültürü Zanzibar’da egemen. Bende birkaç defa bulundum. Dünya cenneti bir yer. Özellikle; bazı turistik yerlerinde yapılmış olan tesislere Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden turistler geliyor. Doğal güzellikleri nedeniyle özellikle kalburüstü dediğimiz kesim burada. Zanzibar adası bir zamanlar baharat adasıymış. Dünyaya baharat buradan gidermiş. Dolayısı ile bu yönü hala devam ediyor ve envai türlü baharatları var. Zanzibar’da çok aktif bir elçimiz var. Zanzibar son yıllarda Türkiye ile ilişkilerini süratle geliştirdi. Çok yakın ilişki içindeyiz. Geldikleri için kendilerine çok teşekkür ederim” dedi.

“Ne kadar onun küllerinden doğduysak Osmanlı İmparatorluğunun ne kadar büyük bir devlet olduğunu bugün görmekteyiz” diyen Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı ise, “Halen orada Cuma hutbelerinde Osmanlı padişahlarına hutbe indirmekteler. Onların adına hala hutbe indiriliyor. Osmanlı padişahı Abdülhamit han bu ilişkilere çok değer vermiş ve Ümit burnuna kadar Müslüman misyonerler göndermiş. Şimdi ise o zaman ekilen tohumların bu gün karşılığını alıyoruz. Ben Sayın Müdürümüz Hamdi beye ve enerjisine bu bölgeye bir fazla turist getirebilmek için ve bölgemizi cazibe merkezi yapabilmek için sarf ettiği çabalara da çok teşekkür ediyorum. Bakın yıllar önce atalarımızın attığı tohumların semeresini belki dedelerimiz göremedi ama biz bu gün torunlar olarak görüyoruz. Devletler ve ülkeler arası ilişkiler böyle bir ilişkidir. Ben Sayın Zanzibar meclis başkanına ve eşine yapmış olduğu ziyaretten dolayı çok teşekkür ediyorum ” dedi. Ziyarette Başkan Saatcı daha sonra Zanzibar Meclis Başkanı Dr. Ali Muhammed Shein’e; el işinden yapılmış bir Fethiye kilimi ile Fethiye’nin yöresel ürünlerinden oluşan bir paketi hediye etti.

Kaynak: İHA