Çay üreticisine önemli tavsiye

Türkiye Ziraatçılar Derneği Rize Şube Başkanı Müfit Akman, çay üreticisinin hasada başlaması gerektiğini belirterek, "Üreticilerimizin zaman kaybetmeden çay bahçesine erken girmesi hem kaliteli ürün toplanmasını hem de diğer sürgünlerde kademeli bir sürgün gelişimini sağlayacaktır" görüşünü bildirdi.

Çay üreticisine önemli tavsiye
Müfit Akman, yaptığı yazılı açıklamada, 2011 yılı yaş çay kampanyasının ÇAYKUR tarafından 20 Mayıs'ta açıldığını ancak iklim şartlarında yaşanan olumsuzluklar, havaların yağışlı ve soğuk olması, çay bahçelerinde sürgün gelişiminin gecikmesi ve çayın taze olmasından dolayı üreticilerin tam olarak hasada başlayamadıklarını ifade ederek, yaş çayın tüm çaylık alanlarda aynı seviyede geliştiğinin gözlemlendiğini ifade etti.

Çay bahçelerinde kısmen toplanabilecek ürün olmasına rağmen müstahsillerin bahçelerinin tamamının gelişmesini beklediklerine dikkati çeken Akman, şunları kaydetti:

"Üreticilerimizin bu tutumları ileriki günlerde aşırı izdiham olmasına ve kontenjanın başlamasına neden olacaktır. Üreticilerimizin zaman kaybetmeden çay bahçesine erken girmesi hem kaliteli ürün toplanmasını hem de diğer sürgünlerde kademeli bir sürgün gelişimini sağlayacaktır.

Çay sektöründe kalitenin ön planda olduğu, ayrıca Mayıs sürgününün çok çabuk evsaf kaybedeceği düşünülürse üreticilerimizin erken çay toplamaları kendilerinin faydasına olacaktır. Aynı zamanda ÇAYKUR ve özel sektör işletmeleri de rahatlayacaktır. Tüm üreticilerimizin aynı anda çaya başlaması izdiham oluşturacağından kontenjanın olacağı unutulmamalıdır."

Müfit Akman, özel sektörün de açıklanacak taban fiyata bağlı kalmasını dilediklerini kaydetti.