Azerbaycan’Dan Çin’E Dev Kültür Çıkarması

İki ülke arasındaki kültürel ilişkilerin daha da ileriye götürülmesi amacıyla Azerbaycan, Çin’de çok kapsamlı kültür günleri düzenliyor.

İki ülke arasındaki kültürel ilişkilerin daha da ileriye götürülmesi amacıyla Azerbaycan, Çin’de çok kapsamlı kültür günleri düzenliyor.

Açılışını Azerbaycan Kültür Bakanı Ebulfez Karayev ile Çin Kültür Bakan Yardımcısı Bayan Zhao Shahua’nın yaptığı etkinlikte Azerbaycan müziği ve halk danslarından sunumlar yapıldı. Azerbaycan milli marşıyla başlanan etkinliğin hemen öncesinde, kültür ünlerinin düzenlendiği Çin Devlet Müze Sarayı’nda Azerbaycan’ın bağımsızlık günü resepsiyonu düzenlendi. Burada Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi Murat Salim Esenli’nin de katıldığı resepsiyonda Bakan Karayev ve Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Cheng Guoping dostluk pastasını beraber kesti. Burada konuşan Karayev ve Cheng, iki ülke ilişkilerinin gelişiminden duydukları memnuniyeti dile getirdi. Davetliler verilen yemeğin ardından kültür günleri etkinliğine geçildi. Etkinlikte aralarında Azerbaycan Devlet Dans Topluluğu’nun sunduğu ‘’Azerbaycan Ateşler Yurdu’’ dansı, Segah tasnifi, Sarı Gelin, Arşın Mal Alan, Nelbeki dansı, Saber dansı, Gaval dansı, Yiğit dansı ile Yalli dansının bulunduğu sunumlar yer aldı.

Cihan Haber Ajansı’na konuşan Karayev, Azerbaycan-Çin kültürel ilişkilerinin eskiye dayandığını ve 1994’te ulu önder Haydar Aliyev’in Çin’e yaptığı resmi ziyarette yapılan anlaşmayla daha da ivme kazandığını söyledi. Karayev, ‘’Ancak bu sefer ilk defa kapsamlı bir şekilde Azerbaycan’ın kültürü Çin’de tanıtılıyor. Burada kültürümüze ait tiyatro ve müziğimizi gösteriyoruz. Bu faaliyetlerin, ilişkilerimizi geliştirmeye imkân vereceğini düşünüyorum.’’ dedi. Son yıllarda, ekonomik gelişmelerine paralel olarak Çinli turistlerin daha çok yurt dışına gittiğini hatırlatan Karayev, ‘’Bunun için Türkiye ile birlikte Çinli turistleri çekmek konusunda işbirliği yapmamız lazım. Bu faaliyetlerle daha çok Çinli turist Azerbaycan’a gelip, bizi daha çok tanıyacaktır. ‘’ ifadelerini kullandı. Bu ziyaretlerinde bir anlaşma imzalamayı düşündüklerini de kaydeden Azeri Bakan, 5 yıl içerisinde kültür faaliyetlerin daha da artırılması ve sadece başkentler değil, karşılıklı diğer şehirlerde de yapılmasını planladıklarını anlattı.

-KARAYEV’DEN BAĞIMSIZLIK VURGUSU-

Azerbaycan’ın bağımsızlık günüyle ilgili konuşan Karayev, ‘’Azerbaycan’ın bağımsızlığı bizim gururumuz gurur günümüzdür. Bağımsızlığımız ilk olarak 1918’de kazanıldı ve bu 23 ay sürdü. O zaman komünizmin saldırısıyla bu bağımsızlığımızı yitirdik’’ şeklinde konuştu. Karayev, konuşmasını şöyle sürdürdü: 1991 yılında yeniden bağımsızlığımızı kazandık. 1991’den 2011’e baktığımızda farklı şeyleri görüyoruz. Bu 20 yıl içerisinde insanların bağımsızlığa ilişkin olumsuz düşünceleri değişti ve artık milletimiz devletine güveniyor. Bağımsızlığımızı hiç bir zaman yitirmeyeceğiz. Halkımız bağımsızlığımızın şirinliğini ve kudretini çok iyi duydu. Milletimizin iktisadi durumunun her geçen gün iyileşmesi için her geçen gün çalışıyoruz. Azerbaycan’ın ismi her yerde şerefle duyulsun ve bütün dostlarımıza ümit bağlıyoruz. Azerbaycan’ın dostları fazladır. Azerbaycan’ın bağımsızlığının asırlar boyu yaşayacağına inanıyorum.