Çobanların Sessiz Feryadı

Yaz mevsimiyle birlikte ‘Çoban Pazarı‘nda toplanmaya başlayan ve sürü sahiplerini ile pazarlığa başlayan çobanlar, 24 saat köle gibi çalıştırıldıklarını belirterek, ilgisizlikten yakındı. Çobanlar yaptıkları işin bir meslek olduğunu ve herkesin bu mesleğe saygı göstermesini istiyor.

Van‘da yaz aylarının başlamasıyla birlikte yeni iş sezonunda çalışmak isteyen çobanlar, ‘Çoban Pazarı‘nda toplanmaya başladılar. Türkiye‘de en değersiz meslek olarak görülen ve ‘Dağdaki çoban bile bunu bilir‘ gibi toplum içerisinde sık sık kullanılan aşağılayıcı sözlere maruz kaldıklarını ifade eden çobanlar, artık bu tür sözlerle anılmak istemediklerini söylediler. Kendilerinin sigortasız ve köle gibi çalıştırıldığını ifade eden çobanlar, mesleklerine saygı duyulmasını istediler.

- "BİZ DE SOSYAL GÜVENCE İSTİYORUZ"

Çobanlık yaparak geçinmeye çalıştığını söyleyen Davut Çiçek, artık bu işi yapabilmek için pazarda günlerce bekledikleri belirtti. Çobanlık yapmak için görüştükleri hayvan sahiplerinin kendilerine çok düşük ücretler teklif ettiğini ve bunu kabul etmedikleri için çoğu iş sezonunda işsiz kaldıklarını anlatan Çiçek, "Sonuçta bizim yaptığımız işte de bir meslek. Ama nedense herkes bu mesleği çok hafife alıyor. Sigortasız 24 saat çalışmamız isteniyor. Buna itiraz edince de ‘Sen bir çobansın sigorta senin neyine‘ şeklinde aşağılayıcı sözlere maruz kalıyoruz. Bunun artık bir son bulması gerekiyor. Evet bir çoğumuzun okuma yazması bile yok ama neticede insanız ve insan olmaktan kaynaklı haklarımızı istiyoruz. Ayrıca yaptıkları çok riskli işe rağmen herhangi bir güvencemiz yok. Biz de artık sosyal güvence istiyoruz" dedi.

- "MESLEĞİMDEN GURUR DUYUYORUM"

Yedi yaşından bu yana çobanlık yapan 25 yaşında ki Nevzat Öztan ise, köle gibi çalışmak istemediklerini belirterek, "Özellikle ‘Dağdaki bir çoban bile bunu bilir‘ şeklindeki muhabbetlere çok üzülüyorum. Toplum bizi çok kötü tanımış. Gelsinler her şeyi konuşalım, tartışalım. ‘Dağdaki çobanla oyum nasıl eşit olur?‘ diyenleri televizyonda görünce çok kırılıyorum. Oysa bir çoğumuz dünyadaki ve ülkedeki gelişmeleri dikkatle takip eden insanlarız. Çok ucuza 24 saat boyunca köle gibi çalıştırılıyoruz" diye konuştu.

Kaynak: İHA